Erdoğan ve Karamollaoğlu'nun ardından bir 'İttifak' önerisi de HDP'den

Yerel seçimlerin ardından ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye İttifakı' açıklaması ile başlayan yeni 'ittifak' önerilerine dün SAADET lideri Temel Karamollaoğlu'nun 'Milli İttifak' öneri eklenmişti. Bugün Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, "OHAL rejiminden kurtulmak için Demokrasi İttifakı" önerdi.

Erdoğan ve Karamollaoğlu'nun ardından bir 'İttifak' önerisi de HDP'den

Yerel seçimlerin ardından ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye İttifakı' açıklaması ile başlayan yeni 'ittifak' önerilerine dün SAADET lideri Temel Karamollaoğlu'nun 'Milli İttifak' önerisi eklenmişti. Bugün Diyarbakır'da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, "OHAL rejiminden kurtulmak için Demokrasi İttifakı" önerdi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, partilerinin yönetiminde iken kayyım atanan ve 31 Mart seçimlerinde tekrar kazandıkları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Belediye Eş Başkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık’la makamlarında görüşen eş genel başkanları, belediye önünde de Diyarbakırlılara seslendi.

Buldan Türkiye’de özgürlük ve demokrasi isteyen herkese tecrit uygulandığını belirtirken Temelli de OHAL düzeninin sonlanması için ‘Demokrasi İttifakı’ yapılması gerektiğini söyledi.

Pervin Buldan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Yeni Bir Şey Yapmadık

Bugünün Türkiyesi’nde barışı, adaleti, demokrasiyi savunanlar cezaevinde olurken, özellikle dışarıda bu işin içinde olan ve gerçekten Türkiye demokrasisine müdahale edenler ellerini kollarını sallayarak dolaşmaktadırlar. Bizler barışın ve demokrasinin bu ülkeye bir an önce gelebilmesi için her türlü mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Ancak, bunu belediyeleri kazandığımız yerlerde halkımızla, sizlerle başlatmanın önemli olduğunu belirtmek isteriz. Bu belediyeyi biz almadık. Yeni bir şey yapmadık, bizim olanı, sizin olanı aldık. Sizler kendi eviniz olan kendi yeriniz olan yeri geri aldınız. Hepinize bir kez daha teşekkür ederim. Her türlü engellemeye ve müdahaleye rağmen büyük bir başarı elde ettik. Bu başarıdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Yolunuz ve yolumuz açık olsun.

Sezai Temelli’nin konuşmasından satır başları ise şöyle:

Önemli Bir Eşiği Geride Bıraktık

Bu çok güzel bir fotoğraf. Demokrasi fotoğrafı, barış fotoğrafı. Bu fotoğrafı hep birlikte bugün oluşturduk. Ama bunun arkasında birçok arkadaşımızın emeği var. Buradan emeği geçen tüm arkadaşlarıma bir kez daha sevgilerimi ve saygılarımı yolluyorum. Büyük bir başarıya hep birlikte imza attık. Ama tabii ki önemli bir eşiği geride bıraktık, mücadelemiz sürüyor. Mücadelemiz demokrasi bu ülkeye gelene kadar, barış bu ülkeye gelene kadar, tecrit son bulana kadar da devam edecek. Bundan da kimsenin kuşkusu olmasın.

Demokrasi İttifakında Buluşalım

Evet, OHAL şekli olarak kalkmıştır ama çok iyi biliyoruz ki bugün KHK ile ihraç edildikleri için mazbatalarını alamamış belediye eşbaşkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz varsa bu OHAL düzeninin devam ettiğini gösterir. OHAL düzeninin devamına son vermek ancak ve ancak birlikte demokrasi mücadelesi ile mümkündür. O yüzden de diyoruz ki Türkiye’nin bugün acil ihtiyaç duyduğu şey, bütün bu krizlerinden çıkabilmesi için bu OHAL düzeninin sonlanması tecritleştirilmiş ülkenin tecridi kırabilmesi için ülkenin acil ihtiyaç duyduğu şey Demokrasi İttifakı’dır. Bugün tüm demokrasi güçlerini, tüm sivil toplum örgütlerini, sendikaları, toplumsal muhalefetin bütün dinamiklerini, hatta tüm muhalefeti “demokrasi ittifakı”nda buluşmaya davet ediyoruz. Evet Türkiye’nin acil sorunlarına acil çözümler üretmek istiyorsak “Demokrasi İttifakı”nda buluşarak demokratik adımları atmalıyız.

Bir Kez Daha Başaracağız

Bugün siyasetçiler cezaevinde, bugün gazeteciler cezaevinde, bugün fikir özgürlüğü kalmamış durumdadır. Bugün yargı tüm anlamıyla bağımsızlığını yitirmiş durumdadır. Nasıl ki bu kayyımları buradan süpürüp attık, işte bu demokrasi mücadelemizde, demokrasi ittifakını genişleterek Türkiye’nin her yerinde bu düzene, bu otoriter rejime hep birlikte son verebiliriz. Bunu başarabiliriz. Bunu başaracak olacağımızın göstergesi de işte bu tablodur. Burada yan yana gelen annelerdir, yan yana gelen bizleriz. Bu gücümüz var, bunu başardık, bir kez daha başaracağız. Hepinizi bir kez daha başarılarınızdan ötürü kutluyorum.