Guardian: ABD Kürtlerle eskisinden de iyi

İngiliz Guardian gazetesi, ABD ile Kürtlerin her zamankinden yakın olduklarını ve bu durumun Türkiye'yi telaşlandırdığını yazdı.

Guardian: ABD Kürtlerle eskisinden de iyi

Guardian'ın Ortadoğu muhabiri Martin Chulov ile Fazel Hawramy imzalı haber, Türkiye'nin geçen hafta Rojava'daki Kürt mevzilerine düzenlediği hava saldırılarının ardından Amerikan askerlerinin YPG'lilerle beraber bölgeyi ziyaret etmesiyle başlıyor ve şöyle devam ediyor:

"Amerikan askerlerinin birlikte bölgeyi ziyaret ettiği o kişi, gerçek adı Ferhat Abdi Şahin olan ve 'Şahin Cilo' adıyla bilinen üst düzey bir PKK lideriydi. Türk hükümeti onun başına 1 milyon 100 bin dolar ödül koymuştu. Kameralar o anı kaydediyordu. Şahin Cilo kayda değer bir dönüşüm geçirmiş, aranan bir kişiden eşlik edilen bir kişiye dönüşmüştü."

Guardian'daki haberde, Cilo'nun güçlerinin Washington ve Ankara tarafından "terör örgütü" olarak görüldüğü ancak ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı yürüttüğü savaşta merkezi bir rol üstlendiği belirtiliyor.

Hafta sonu Amerikan zırhlı araçlarının Türkiye-Rojava sınırı yakınlarında Türk Ordusu ile YPG güçleri arasında bir tampon bölge oluşturduğuna dikkat çekilen haber şu satırlarla devam ediyor:

"Türkiye'nin hıncının giderek artmasına rağmen, Washington Kürtleri IŞİD'e karşı verilen mücadelenin bundan sonraki aşamasında ki o aşama Rakka'ya ilerlemek, vazgeçilmez bir müttefik olarak görmeye devam ediyor. Türkiye, Trump yönetiminin bu durumu değiştireceğini sandı

Ancak ABD-Kürt paktı zayıflamıyor, tam tersine güçleniyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden filizlenen bu ittifakın Kürtlerin özerklik çabalarını güçlendireceğini ve kendi ülkesinin sınırları içinde isyan ateşini yeniden alevlendirebileceğini iddia etmeye başladı. Öyle ki, Türkiye Salı sabahı düzenlediği hava saldırılarını ABD'ye sadece 52 dakika önce haber verdi."