Donald Trump'tan "Güvenli Bölge" açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'da toplanan NATO zirvesinde bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı görüşmenin verimli geçtiğini duyurdu. 

Donald Trump'tan "Güvenli Bölge" açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'da toplanan NATO zirvesinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından konuşan Trump, Güvenli Bölge'ye ilişkin Türkiye'ye çok itibar ettiğini, her şeyin yolunda gittiğini ileri sürerek yine herkesi şaşırtmayı bildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmenin son derece verimli geçtiği vurgulanırken, ABD Başkanı Trump da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesine değindi.

Erdoğan'a ve Türkiye'ye övgüler dizmekten geri kalmayan Trump, "Erdoğan'la her şeyi tartıştık, Suriye'yi konuştuk, Kürtler'i konuştuk" dedi. Suriye sınırında ve güvenli bölgede her şeyin yolunda gittiğini savunan ABD başkanı, "Türkiye'ye bu konuda çok itibar ediyorum" ifadesini kullandı. 

Donald Trump, Erdoğan ve Türkiye'ye güvenini dile getirip, Güvenli Bölge'de her şeyin yolunda gittiğini ileri sürerken, dün bir açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) sözcüsü Mustafa Bali, Türk Ordusu ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) paralı askerlerinin bugüne kadar ateşkesi 200'den fazla ihlal ettiklerini dile getirmişti.

Bali, saldırıların anlaşmalarda belirlenmiş güvenli bölge sınırları dışındaki bölgelere topçu atışları, dronelar ve kara saldırıları şeklinde gerçekleştiğini, DSG'nin daha sonra detaylı bir açıklama yapacağını vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelen Başkan Donald Trump, Erdoğan'la görüşmesine değindi ve şöyle dedi:

"Ateşkes sürüyor. Belki bir gün bu konuda benim de hakkımı teslim ederler ama muhtemelen olmayacak."

ABD Başkanı, Türkiye'nin Balkanlar'ın güvenliğini sağlamada çok iyi olduğunu da kaydetti.

Görüşmenin içeriğiyle ilgili Beyaz Saray Sözcüsü Hogan Gidley şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin NATO'daki taahhütlerini yerine getirmesinin önemini, ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkararak ticari ilişkilerin güçlendirilmesi, bölgesel güvenlik sorunları ve enerji güvenliğini görüştüler."

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun görüşmeye ilişkin paylaştığı Twitter mesajında "Cumhurbaşkanımız, ABD Başkanı ile NATO zirvesi marjında son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.