İran'da ölümü bekleyen 2 Kürt gencinin adalet feryadı

İran'da ölümü bekleyen 2 Kürt gencinin adalet feryadı

6 Kasım 2009'da İran Kürdistanı’nın Marivan kentinde Komala Partisi üyesi olmak ve bir din adamının oğlunu öldürmek suçlarından tutuklanan Zanyar Moradi ve Loghman Moradi, 22 Aralık 2009’da Tahran devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Haklarında herhangi bir delil ya da aleyhlerinde bir şahit bulunmayan Zanyar Moradi ve Loghman Moradi, gözaltına alındıkları istihbarat hücrelerinde ağır işkence altında verdikleri ifadeler nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldılar. Zanyar ve Loghman Muradi’nin masumiyetlerine şahitlik eden tanıklara ve avukatların dosya içindeki tutarsızlıklara itirazlarına karşın yaklaşık 8 yıldır adaleti bekliyorlar.

8 yıldır tutuklu bulunan ve haklarında ölüm cezası verilen Zanyar ve Loghman Moradi'nin avukatları aracılığıyla kanıt ve belgeler sunmak için adil yargılanma talepleri red edildi.

ürdistan İnsan Hakları Örgütü, Tahran’daki Evin Cezaevi 209 numaralı koğuşta tutulan Zanyar Moradi ve Loghman Moradi’nin yazdığı mektuba ulaştılar. Zanyar Moradi ve Loghman Moradi’nin kaleme aldıkları mektup şu şekilde:

"Sekiz buçuk yıldır gece-gündüz idam korkusuyla yaşıyoruz. Son duruşmamız neredeyse üç buçuk yıl önce yapıldı. İran İstihbaratı ve yargısı, davamızda yapılan yanlış suçlamaları doğrulayan belge veya kanıt bulunmadığını biliyor ve beraatimize işaret eden birçok tanık ve kanıtımız var.

Sanandaj İstihbarat Bürosu tarafından sekiz yıl boyunca tasarlanmış politik oyunlar ve senaryoların kurbanlarıyız. Kişiler hayatın anlamını sadece ölüm cezasının gölgesi altındayken anlayabilir.

23 Temmuz 2014'te gerçekleşen son duruşmamızda avukat Saleh Nikbakht, davamızda yetersiz ve eksik belgeler buldu. Mahkemede masumiyetimizi kanıtlamak için tanık bile vardı ve ifade verdi. Delil ve belge eksikliği nedeniyle davamız yarıda kaldı bu masumiyetimizi kanıtlıyor.

Davanın hakim de soruşturma sırasında "suçlamalarla ilgili hiçbir delil bulunmadığını" ilan etmesi masumiyetimizi kanıtlıyor.

Açıktır ki, hakkımızdaki iddiaların hepsi işkence üzerine kurulmuştur. Gördüğümüz işkencelerin bedensel ve ruhsal izlerinin etkileri devam etmekte ve gece-gündüz bundan dolayı kabuslar görüyoruz.

Sanandaj'daki İstihbarat Gözaltı Merkezinde gözaltında tutulduğumuz on ay boyunca, suçlamaların temel dayanağının babamızın muhalif bir siyasi aktivist olmasından başka bir şey olmadığı belliydi. Gözaltımızın ilk dokuz ayı boyunca Komala Partisine üye olmakla suçlandık.

Tiyatro dosyasının hazırlanmasının temel nedeni, İran hükümetinin Zanyar Moradi’ye karşı kin ve düşmanlığıydı. Babası politik bir aktivist ve bir muhalefet partisinin üyesiydi. İslam Devrim Muhafızları Birlikleri, Irak Kürdistanı'ndaki babasına birkaç kez suikast girişiminde bulunmuş ancak bunu başaramamıştır.

Sahte suçlamaları doğrulamak için İstihbarat Bakanlığının sunduğu kanıt ve belgelerin eksikliğinin yaratığı skandalın utancını yaşamamak için adil yargılanmamız engellenmektedir. Uzun süre hapishanede tutulmamız haksızdır. Adalet umudunu kaybetmedik ve yakın gelecekte davamızla ilgili tüm gerçekleri açıklığa kavuşturmak için adil yargılamanın yapılmasını umuyoruz.

Zanyar Moradi

Loghman Moradi

Rajai Shahr Cezaevi, Karaj, İran

Mayıs 2017