İran'dan Kürdistan Bölgesi'ne Rojhılatlı partilerin 'silahsızladırılması' çağrısı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı partilerin “silahsızlandırılması”, askeri faaliyetlerinin sonlandırılmasını görmek istediklerini ve iadesini talep ettikleri “suçluların” ise kendilerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

İran'dan Kürdistan Bölgesi'ne Rojhılatlı partilerin 'silahsızladırılması' çağrısı

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani düzenlediği basın toplantısında, Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı partilere ilişkin verdiği sözlere atıfta  bulunarak "Irak hükümetinin ortak sınırlarımız ve özellikle Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik kontrolünün sağlanmasından sorumlu olduğuna inanıyoruz" dedi.

Kenani "Özellikle bölgedeki[Kürdistan Bölgesi] , ortak sınırlarımızı kullanarak ayrılıkçı grupların silahlı faaliyetleri ortak güvenli ve asayişimizi tehlikeye atmaktadır. Irak hükümeti ile daha önce vardığımız anlaşmaya uyulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bölgede hiçbir silahlı grubun eğitim kamplarını görmek istemediğini dile getiren İranlı yetkili, “İran halkına ve hükümetine karşı suçlular Bağdat-Tahran arasında oluşturulan güvenlik komitesini aldığı kararlar çerçevesinde bize teslim edilmelidir ve kararlar hayata geçirilmelidir” dedi.

İran en son 28 Eylül 2022 tarihinde Kürdistan Bölgesi’ndeki Rojhılatlı partilere ait kamplar bombalamış aralarında kadınların da olduğu 17 kişi yaşamını yitirmiş, 50 kişi ise yaralanmıştı.