IŞİD yeniden örgütleniyor

IŞİD yeniden örgütleniyor

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) coğrafik alanda 23 Mart günü itibariyle yenilgiye uğrattığı IŞİD, tekrardan silahlandırmaya ve yeni teknikler ile katliam saldırılarında bulunmaya başladı.

Dönemin en barbar ve kanlı terör örgütü olarak görülen IŞİD, dönemsel şart ve koşullara göre yeni teknikler ile katliam saldırılarını sürdürüyor. İlk etapta bomba yüklü araçlar ile işgal etmek istediği alanlara saldırılarda bulunan IŞİD, Musul’un ardından 3 Ağustos Şengal ve 15 Eylül Kobanê’ye saldırılarında gerçekleştirdiği vahşetle adını tüm dünyaya duyurdu. IŞİD, işgal ettiği alanlarda ele geçirdiği ağır silah ve tanklarla artık düzenli bir ordu gibi hareket etmeye başladı.

Sokak Savaşları İle Stratejisi Değişti

IŞİD'in savaş stratejisi, yer ve şartlara göre değişti. IŞİD, özellikle 12 Ağustos 2016 tarihinde Menbic’in özgürleştirilmesi ve DSG’nin, 2017 tarihinde çetelerin sözde başkent ilan ettiği Rakka’yı özgürleştirme hamlesini duyurmasıyla yaşadığı büyük kayıplar sonucu stratejisinde değişikliklere gitti.

Rakka’da yaşanan çatışmalarda IŞİD, Kobanê ve Menbic’dekinden farklı teknik izlemeye başladı. Kalabalık halde ve ağır silahlarla gerçekleştirilen direkt saldırılardan, küçük gruplar halinde saldırılarda bulunma, bomba yüklü araçlar ve canlı bombalar kullanılmaya başlandı. IŞİD ayrıca Menbic’deki stratejisini değiştirerek, artık işgal ettiği alan ve noktaları savunmamaya, hızlı bir şekilde geri çekildikten sonra 5 ya da 7 çeteden oluşan küçük gruplar ile çekildiği alanlara saldırılarda bulunmaya başladı.

Siviller Canlı Kalkan Olarak Kullanıldı

Menbic, Rakka ve son olarak Cizre Fırtınası hamlelerinde DSG’den ağır darbeler alan IŞİD, sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya başladı. DSG ise bu duruma karşı sivilleri kurtarma timleri kurdu ve açılan güvenli koridorlardan sivillerin tahliye edilmesinin ardından çetelere dönük eylemlere başladı.

Hücre Yapılanmalarına Dönük Yeni Hamle Başlatıldı

DSG güçlerinin 23 Mart günü IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını duyurmasının ardından IŞİD'in bittiğine dönük birçok değerlendirme yapıldı. Ancak DSG ısrarla IŞİD tehdidinin halen devam ettiği ve üyelerin bittiğinin söylenemeyeceğini belirtiyordu. IŞİD'in tüm dünya için yarattığı tehdidin farkında olan DSG, örgütün gizli hücre yapılanmalarına dönük yeni bir hamle başlattı. İç Güvenlik Güçleri’nin de destek verdiği hamle kapsamında şu ana kadar bölgede birçok katliam saldırısında bulunan çok sayıda hücre yapılanması çökertildi.

IŞİD Yeniden Canlandı

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal tehditleri ile birlikte IŞİD de yeniden harekete geçti. Örgütün hücre yapılanmaları, tehditler ile birlikte Menbic, Rakka, Deyr ez Zor, Kamışlo, Tirbespiyê ve Hasekê’de döşedikleri mayın ve bomba yüklü motosiklet ve arabalar ile çok sayıda saldırıda bulundu. Rakka’da 9 Nisan günü gerçekleştirilen birden fazla saldırı ile 9 sivil katledildi. Rakka’da yine 19 Mayıs günü 3 bombalı saldırı gerçekleştirildi. Hasekê’de de bir gün içerisinde 3 bomba yüklü motosiklet ile saldırıda bulunuldu.

IŞİD yeniden örgütleniyor ve saldırıyor

Bölgedeki saldırı ve kanıtlar, IŞİD'in bitmediğini ispatlıyor. IŞİD, özellikle Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye işgal saldırılarında bulunacağı sinyalleri vermesinin ardından yeniden örgütlenmeye başladı ve eski stratejisini değiştirerek yeni saldırılarda bulunmaya başladı.

Direkt saldırı, sokak savaşları, bomba yüklü araç ve canlı bombalar ile sivilleri canlı kalkan olarak kullanma stratejilerinde işgal altında tuttuğu geniş alanı kaybeden IŞİD, şimdi tekrardan örgütlenmeye ve eski üyelerini silahlandırmaya başladı.

Bagoz’un Ardından Hücreler Harekete Geçti

IŞİD’in hücre yapılanmalarına dönük operasyonlarını sürdüren İç Güvenlik Güçleri, Derazor, Rakka ve Tabka bölgelerinde çok sayıda katliam saldırısında bulunan hücre yapılanmasını çökertti. Hücre yapılanmasının, bölgedeki bombalı saldırıların sorumlusu olduğu belirlendi. Bu hücre yapılanması da IŞİD’in Kuzey ve Doğu Suriye’deki son işgal alanı olan Bagoz’un özgürleştirilmesinin ardından örgütlendi.

Birçok Katliamdan Sorumlu Hücre Çökertildi

Hücre yapılanmasını yöneten Humus’un kuzeyindeki Teblis kenti doğumlu Zekeriya Riyad El Dirêî isimli örgüt lideri, 2015 yılında IŞİD’e katıldı. Daha sonra IŞİD tarafından tutuklanan Zekeriya, bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest kaldığını ve sonrasında kendisi gibi Teblisli olan Ebu Omer isimli çete ile tanıştığını belirtti. Zekeriya’ya göre Ebu Omer isimli örgüt mensubu, IŞİD’in Kuzey ve Doğu Suriye’deki örgüt yapılanmasının sorumlusu.

Çetebaşı Zekeriya’nın yönettiği hücre yapılanması, örgütün kendisiyle beraber 4 mensubundan oluşuyor. Hücre yapılanmasında yer alan Ehd Ehmed Hicazi isimli örgüt mensubu, 2001 Hama doğumlu. Deyr ez Zor’un Bukemal kentinden 2017 yılında IŞİD’e katılan örgüt mensubu, gördüğü eğitimlerin ardından IŞİD saflarında birçok saldırıda yer aldı. IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının ardından çetebaşı Ebu Omer’in emri ile örgüt lideri Zekeriya tarafından yönetilen hücreye katılan Ehmed Hicazi, suikast görevi üstlendi ve Rakka ile Tabka’daki bombalı saldırılarda yer aldı.

Hücrede yer alan diğer üyelerden biri olan Eymen Abdulhemid Ekuş ise 1995 Rakka doğumlu. IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının ardından Rakka’da dükkan açan bu örgüt üyesi, daha sonra hücre yapılanmasına dahil oldu. Bu IŞİD üyesi de bölgedeki birçok bombalı saldırıda yer aldı.

Hücre yapılanmasında yer alan bir diğer örgüt mensubu olan Mihemed Besam El Esad ise Dera doğumlu. Uzun süre IŞİD saflarında katliam saldırılarında bulunan örgüt mensubu, daha sonra Rakka’da Ebu Omer ile buluşup, örgüt lideri Zekeriya’nın yönettiği hücre yapılanmasına katıldı.

Daha Fazla Sivilin Katledilmesi İçin Yeni Taktikler

Hücre yapılanmasında yer alan örgüt üyelerinin itiraflarına göre, hücre “profesyonel” eğitimlerden geçirildi. Saldırılarda her daim daha fazla sivilin katledilmesini hedeflediklerini itiraf eden örgüt mensupları, ilk etapta ses bombası patlattıklarını sivillerin toplanmasının ardından gerçek bombayı patlatarak katliam hedeflediklerini söyledi.

İç Güvenlik Güçleri’nin operasyonlarda yakaladığı hücreler, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yeniden örgütlendiğini belirten BM’nin araştırmalarını doğrular nitelikte.

New York Times gazetesinde yer alan bir rapora göre IŞİD’in halen aktif 18 bin örgüt mensubu bulunuyor.