Kasım Süleymani’nin vurulduğu anın görüntüleri yayınlandı

Kasım Süleymani’nin vurulduğu anın görüntüleri yayınlandı

Irak devlet televizyonu, ABD tarafından Bağdat'ta düzenlenen operasyon sonucu İran’ın en önemli komutanlarından Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü görüntüleri yayınladı.

Görüntülerde uçakla Suriye'nin başkenti Şam'dan Irak'ın başkenti Bağdat'taki uluslararası havalimanına giden İranlı komutan Süleymani, kendisini karşılayan konvoydaki araçla havalimanında ilerliyor.

Süleymani’nin araçla ilerlediği sırada terminal yakınlarında şiddetli bir patlamanın meydana geldiği görülüyor.

İki gün önce ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Bağdat'taki Uluslararası Havalimanı'nda Haşd-i Şabi komutanlarını hedef alan saldırıda İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'in öldürüldüğünü duyurmuştu.

Kasım Süleymani, ABD ile birlikte İran'ın bölgedeki en büyük rakipleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bölgedeki milis güçlere destek vermekle suçladığı, İran'ın ülke dışındaki operasyonlarından sorumlu komutanı.

1998'de Kudüs Gücü'nün komutanı olan Süleymani, Lübnan'da Hizbullah'la, Suriye'de Baas yönetimiyle ve Irak'taki Şii silahlı gruplarla İran'ın ilişkilerini daha da yakınlaştırmada önemli rol oynadı. İsrail ve bazı Arap ülkelerinin istihbaratları tarafından defalarca suikast girişiminde bulunulduğu ve her seferinde bu girişimlerin engellendiği belirtiliyor.

Süleymani'yle birlikte öldürüldüğü iddia edilen El Mühendis de, Amiri'den sonra Irak'taki Haşd-i Şabi güçlerinin ikinci önemli komutanıydı. Hizbullah Tugayları'nın komutanı olan El Mühendis, yaklaşık bir yıl önce verdiği bir röportajda Kasım Süleymani'yle ilişkisi için "bir askerin komutanına olan bağlılığı gibi" demişti.

ABD, 8 Nisan 2019'da Haşd-i Şabi'yi "terör örgütü" olarak kabul ettiğini açıklamıştı.

Görüntülere buradan ulaşabilirsiniz.