Kemal Burkay: Kürtler köle değil, haklarını istiyorlar

Kemal Burkay: Kürtler köle değil, haklarını istiyorlar

Siyasetçi yazar Kemal Burkay, uluslararası anlaşmalara göre, Türkiye, Kürtlerin eğitim, siyaset ve yönetim haklarını tanıması gerektiğini söyledi.

Kemal Burkay, Diyarbakır’da Özgürlük Yolu Vakfı tarafından düzenlenen Anadilde Eğitim panelinin ardından K24’e konuştu.

Özgürlük Yolu Vakfı Başkanı Kemal Burkay, Türkiye’ye huzurun gelmesi için Kürtlerin eğitim, siyaset ve yönetim haklarını tanıması gerektiğini belirterek, “Kürtler kendi aralarında Kürtçe konuşsalar bile, bu eğitim dili olmadığı sürece sıkıntılıdır” dedi.

Türkiye’nin Kürtlere karşı çok yanlış bir siyaset yürüttüğünü kaydeden Burkay, “Türkiye bu tutumuyla dert ve belalardan kurtulamaz. Kürtler köle değildir. Kürtler haklarını istiyor” ifadelerini kullandı.

Burkay, “Türkiye’de Kürt sorunu eşitlik esası üzerine çözülmediği sürece bu ülkenin başı dert ve belalardan kurtulmaz” diye konuştu.

Önen: Türkiye’de Kürt Fobisi Var

Panelin ardından K24’e konuşan yazar Ekrem Önen ise, Türkiye’de Kürt fobisi olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu fobiden kurtulması ve Kürtlerin yolunu açması gerektiğini ifade etti.

Kürtlerin anadillerinde eğitim görme haklarının olduğunu kaydeden Önen, “Türkiye, hiçbir şekilde bunun önüne geçemez. Çünkü bütün uluslararası anlaşmalarda bu, Türkiye’nin önüne çıkıyor. Türkiye’de yaşayan milletlerin kendi dillerinde eğitim görme haklarını vardır” dedi.

Önen, Türkiye’nin Kürtlerin haklarını tanıyarak ilerleyebileceğini dile getirdi.

Diyarbakır’daki panelde, Burkay ve Önen’in yanı sıra Haluk Öztürk ve Cemil Güneş tarafından da anadilde eğitimle ilgili sunum yapıldı.