Kürdistan Bağımsızlık referandumu oy kullanma işlemi başladı

Kürdistan ve idaresi dışındaki Kürdistani bölgelerde halk, bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına gidiyor.

Kürdistan Bağımsızlık referandumu oy kullanma işlemi başladı

Kürdistan Bölgesi’nde 7 Haziran’da belirlenen bağımsızlık referandumu günü geldi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin dün yinelediği “Referandum ertelenmeyecek” açıklamasının ardından gözler bugüne çevrilirken bölgede halk ilk oyu kullanmak için okulların önünde beklemeye başladı.

‘Ulusların kendi kaderini tayin etme hakkı’ çerçevesinde ilk defa sandık başına gidecek olan Kürdistan Bölgesi halkı sabah saat 08.00’da başlayan oy kullanma işlemi için okulların önünde beklemeye başladı. 5 milyon seçmenin oy kullanacağı bağımsızlık referandumunu 40 milyon Kürt büyük bir heyecanla izliyor. 

Bağımsızlık referandumu, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Kerkük, Halepçe, Selahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi, Mendeli, Celevla ve Karatepe kasabaları ile Musul’un Şengal, Mahmur, Tılkeyf, Hemdaniye, Şeyhan ilçeleri ve  Zummar, Rabia, Nemrud ve Bertille kasabalarında gerçekleşecek.

Kürdistan Bölgesi dışında yaşayan seçmenler ise, elektronik sistem üzerinden oylamaya katılabilecek.

Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere referanduma katılması beklenen seçmen sayısını 5 milyon 200 bin olarak açıkladı.