Trump'ın Eski danışmanı: ABD referandumun sonucunu kabul eder

Trump'ın Eski danışmanı: ABD referandumun sonucunu kabul eder

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski danışmanlarından Dr. Welid Fars, ABD'nin, Kürdistan Bölgesi'nde 25 Eylül'de yapılacak referandumu destekleyeceğini ve ortaya çıkacak sonucu kabul edeceğini söyledi.

Rûdaw'a konuşan Dr. Welid Fars, Trump'ın Ortadoğu politikasını değerlendirdi.

Dr. Welid Fars, “Sizce Başkan Trump, referandumdan sonra ilan edilmesi halinde Kürdistan'ın bağımsızlığına karşı nasıl bir tepki gösterecek?” şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

“Şimdi Başkan Trump'ın sahip olduğu yürütme yetkisi ile Kongre’de olan yasama yetkisi farklı. Evet seçim kampanyası döneminde tüm müttefiklerin desteklenmesi ve başta IŞİD ve cihatçılara karşı mücadele verenler olmak üzere, hiçbir tarafın gözardı edilmemesine vurgu yaptı. Özellikle Kürtlerin ismini zikir etti.

Sözlerini yeniden dinlersek, genel olarak IŞİD ve cihatçılara karşı mücadele verenleri destekleyeceği anlaşılıyor. Ayrıca Ortadoğu'daki azınlıkların korunmasını da dile getiriyor. Irak Kürtleri, Trump yönetiminden önce de kabul görmüş.

Bir tek şeye bakmamız lazım; Irak federal bir ülke, Kürdistan Bölgesi'nin oluşumu da yasalar çerçevesinde gerçekleşen bir durum. O zaman öylesine ortaya çıkan bir şey değil. Kürtler, referanduma doğru gidiyor. Bu da uluslararası yasalarca kabul görülüyor.