Neçirvan Barzani 'Bağımsızlık referandumu' için tarih verdi!

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD merkezli haber sitesi philly.com'un yazarı Rudy Rubin'e verdiği mülakatta Kürdistan'ın ve bölgenin geleceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Neçirvan Barzani 'Bağımsızlık referandumu' için tarih verdi!

Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani, ABD merkezli haber sitesi philly.com'un yazarı Rudy Rubin'e verdiği mülakatta Kürdistan'ın ve bölgenin geleceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Barzani, uluslararası kamuoyuna Kürtlerin ne istediğini ve nasıl bir tercih yapacaklarını göstermek için bu yıl Kürdistan'da referandum yapılacağını ve bunun kesin olduğunu söyledi. Referandumdan hemen sonra bağımsızlık ilan etmenin mecburi olmadığını ifade eden Neçirvan Barzani, artık birleşik Irak adında bir şeyden söz etmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Eskiye Dönmemiz Mümkün Değil

Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere de değinen Neçirvan Barzani, şunları söyledi: "Eski döneme artık dönmemiz mümkün değil Musul'dan sonraki Irak Musul'dan önceki Irak'tan çok farklı olacak. Kalıcı çözüme ulaşmak için Bağdat ile çok ciddi bir diyalog sürecine başlamak istiyoruz. Ancak Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde henüz sağlam bir ilerleme kaydedilmedi. ABD, Irak'ın bütünlüğünden yana kanaat kullanmak istiyorsa şayet birleşik bir Irak'ın varlığından söz etmenin mümkün olmadığı gerçeğini de bilmesi lazım. ABD, Kürt meselesine ciddi bir şekilde yaklaşmalı.”

Türkiye ile bağımsız Kürdistan mevzusunda resmi görüşmelerde bulunulduğu iddialarını reddeden Başbakan Barzani, buna rağmen Türkiye'nin söz konusu meseleye kulak vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Kürdistan, ABD'nin Orta Doğudaki en Önemli İkinci Müttefiki

Kürdistan'ın, ABD'nin İsrail'den sonra Orta Doğu'daki en önemli müttefiki olduğunu belirten Barzani, "Dolayısıyla ABD ve özellikle Donald Trump yönetimi, Kürtlerin Orta Doğu'daki akıbetlerinin nasıl şekilleneceğini iyi hesap etmeli” dedi.

Kürdistan'da ABD Üssü Kurulsun

ABD'li askeri güçlerin Kürdistan'da konuşlandırılmasına değinen Başbakan, Kürt yönetiminin ABD'ye ait bir askeri üssün Kürdistan toprakları içinde bulunması fikrine sıcak baktığını bildirdi.

Kürdistan En Güvenli Yer

Barzani'nin açıklamalarının yer aldığı haberde Kürdistan'daki gelişmelere dair bilgiler de verildi. Kürdistan adına Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin'nin Irak Başbakanı Haydar Abadi ile birlikte ABD'deki temaslarına değinilen haberde, Abadi'nin ABD'li yetkililere Kürdistan'ın bağımsızlığıyla ilgili hususları görüşmekten çekinmediklerini aktardığı belirtildi.

Haberde, Kürdistan'ın, en güvenlikli ve istikrarlı yer olduğu ve Hristiyanlar ile diğer inanç ve ırklardaki göçmenlere tam bir huzurlu sığınak rolünü oynadığının altı çizildi.