Trump'ın Suudi Arabistan gezisinin anlamı

Trump'ın Suudi Arabistan gezisinin anlamı

Amerikan Başkanı Donald Trump, ilk yurtdışı ziyaretine Suudi Arabistan’dan başladı. Eşi Melania Trump ve beraberindeki heyetle başkent Riyad’a giden Trump, Kral Selman bin Abdülaziz tarafından karşılandı.

Peki Trump, seçim kampanyasında yaptığı Müslüman karşıtı söylemlerine rağmen ilk yurtdışı ziyaretini neden Müslüman bir ülke olan Suudi Arabistan’a gerçekleştirdi? Trump’ın ziyaretinde ele alacağı konu başlıkları neler olacak? Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Trump’ın seçim konuşmalarında Amerika’nın öncelikli olduğunu söyleyip Amerika’nın iktisat ve savunma alanında ilişkide bulunduğu ülkelere karşı yaptırımlar uygulayacağını, bu ülkelerin ikili ilişkilerden karlı çıktığını, Amerika’nın ise zararlı çıktığını ileri sürdüğünü belirten Prof. Dr. Turan, Trump’ın göreve geldikten sonra, Amerika’nın dünya liderliğini koruması için bahsettiği çizginin devam ettirilemeyeceğini anladığını söyledi.

Trump’ın ilk yurtdışı ziyareti için Suudi Arabistan’ı seçmesinin Prof. Dr. İlter Turan’a göre iki nedeni olabilir:

“Trump’ın ilk yurtdışı ziyaretinde Suudi Arabistan’ı seçmesinin iki nedeni olabilir. Bunlardan birincisi, Amerika’nın bu bölgenin savunmasına duyduğu ilgiyi devam ettirdiğini oraya giderek bizzat kanıtlamak. İkincisi de, Amerika’nın bu bölgeden çekilmediğini ve Amerika’nın bu bölgeye çok yönlü destek vereceğini ifade etmek.”

Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan’a göre, Trump’ın Suudi Arabistan’dan sonra İsrail ziyaretinde de bulunacak olması anlamlı.

“Amerikan kamuoyunda bir yandan Arap dünyasına verdiği ilginin, İsrail aleyhine bir ilgi olmadığını göstermek açısından bu ziyaretler önem arz ediyor.”

Prof. Dr. İlter Turan, ABD Başkanı Donald Trump’ın bir dizi yurtdışı ziyaretlerinde bulunacak olmasının önemini vurgulayarak, Amerika'nın dünya lideri olması için kendisini dünyadan çekerek bu liderlik iddiasında bulunamayacağını Trump’ın anlamış olduğunu sözlerine ekledi.

Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde gündeme getireceği başlıklar arasında IŞİD’le mücadele konusunun olacağını dile getiren Prof. Dr. Turan, sözlerine şöyle devam etti:

“Amerika'yı yakından ilgilendiren ve en fazla Ortadoğu’dan kaynaklanan ve sonuçları da Ortadoğu’da gözlenen bir terör olayı var ve bunun altında da da IŞİD dediğimiz örgütlenme yatıyor. Trump, bununla sürekli bir mücadele yapılmasını ve bunun tamamen haritadan silinmesini öngören bir değerlendirme yapacaktır. Bunu yaparken de belki Afganistan, Pakistan gibi bu sorunun kaynaklandığı yerlere de bir atıfta bulunabilir.”

Trump’ın bu ziyaretinde İran’a da bir mesaj vereceğini söyleyen Prof. Dr. İlter Turan’a göre, "Amerika açısından bakıldığında bölgedeki istikrarı İran tehdit ediyor, İran uluslararası sistemi kabul etmeyen bir ülke ve bu yüzden İran’la mücadele edilmesi gerekiyor."

Amerikan’ın bu düşünceler içerisinde olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, İran’da seçimlerin yeni sonuçlandığını ve ılımlıların bu seçimi kazandığını belirtti ve “Umuyorum ki Başkan Trump, pozitif bir mesaj versin. Bu mesaj Suudi Arabistan’ın ve Körfez ülkelerinin yalnız bırakılmayacağı şeklinde de olabilir ama hemen İran'ı hedef alan, onun üstüne yürüyen bir mesaj vererek Ruhani yönetimini daha birinci günden kendini müdafaaya itmesin” dedi.