PKK'den Şengal'de yeni girişim

Şengal Kaymakamı Mehma Halil, PKK'nin Şengal'de 'Şehit Doğa' adıyla üçüncü eğitim devresini başlatmasının, sorunlarını daha fazla derinleştireceğini söyledi.

PKK'den Şengal'de yeni girişim

PKK'ye yakın medyada yer alan haberde, Şengal Dağı'nda kurulan "Ezdihan Özel Kuvvetleri"nin "Şehit Doğa” adıyla üçüncü eğitim devresini başlattığı belirtildi. Haberde, askeri eğitime çok sayıda kişinin katılığı öne sürüldü.

Rudaw'ın konuyla ilgili görüştüğü Şengal Kaymakamı Mehma Halil, oluşturulan güçlerin Şengal'deki sorunları derinleştirdiğini ifade ederek, Şengal'deki iç çekişmeleri dışarıya taşıma girişimlerinin, bölgenin yeniden yapılandırılması ve istikrarına yönelik olmadığını belirtti.

Halil, "PKK'den bunu yapmamasını talep ediyoruz” dedi.

Şengal'de açılan yaraların sarılmaya ve yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Mehma Halil, PKK'nin Şengal'deki varlığının, yeni askeri güç ve grupların kurulmasının sorunları büyüteceğini söyledi.

Koalisyon Sözcüsü John Dorrian dün Rûdaw'a yaptığı açıklamada, PKK'nin Musul'un Şengal ilçesinden çıkarılması için Irak Hükümeti'yle görüştüklerini ve görüşmelerinin devam edeceğini söylemişti.

PKK'nin Şengal'deki varlığına ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 28 Aralık 2016'da yaptığı açıklamada, "PKK'nin oradaki varlığı uzlaşmanın önündeki ana engel" diyerek,"ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı PKK'nin Şengal'de herhangi bir rolü olmamalı" ifadesini kullanmıştı.

Başbakan Neçirvan Barzani ise, PKK'nin Şengal'den çekilmemesi halinde "askeri güce” başvurabilecekleri uyarısında bulunmuştu.