Porto Riko, 51’nci eyalet olmak için ‘evet’ dedi

Porto Riko, 51’nci eyalet olmak için ‘evet’ dedi

ABD’nin ‘bağlı bölgesi’ olan Karayip denizi devleti Porto Riko’da, Pazar günü yapılan referanduma katılımcıların yüzde 97’si, ABD’nin 51’nci eyaleti olmaya ‘evet’ dedi. Ancak, referanduma katılım oranı yüzde 23 ile adada 1967 yılından beri yapılan tüm seçimlerin en düşük katılımına sahne olması dikkat çekti. Bağımsız bir devlet olma lehinde oy kullanan seçmen oranı yüzde 1,5’ta kaldı. Seçmenlerin yüzde 1,3’ü ise ‘mevcut statü’nün sürmesini istedi.

Referandum sonucuna göre Porto Riko valisi, ‘Tennessee Planı’ olarak adlandırılan planını yürürlüğe koyacak. Yani vali, iki senatör ve beş Temsilciler Meclisi üyesi atayıp Washington DC’ye göndererek, resmen eyalet olma başvurusu yapacak. Donald Trump, başkan adaylığı kampanyası sırasında Porto Riko’nun eyalet statüsü kazanmasını desteklediğini söylemişti.

Porto Riko’da 2012 yılında benzeri bir referandumda yine ‘eyalet olma’ lehinde bir sonuç çıkmıştı. Ancak hem eyalet statüsü karşıtları, referanduma katılım oranının, Porto Riko halkının gerçek iradesini yansıtacak kadar yüksek olmadığını gerekçe göstererek itiraz etmiş hem de ABD Kongresi, başvuruyu resmen oylama gündemine bugüne kadar almamıştı.

'Bağlı bölge' nedir?

ABD’ye bağlı ancak eyalet statüsünde olmayan topraklar ve adalardır. ABD’nin bugünkü 50 eyaletinden 31’i daha önce ‘bağlı bölge’ statüsündeydi. Bu statüdeyken eyalet olan son iki bölge Hawaii ve Alaska olmuştu.