PYD, PKK İle Bağlarını Koparmak Zorunda Kalabilir

PYD, PKK İle Bağlarını Koparmak Zorunda Kalabilir

Türkiye’nin Musul eski Konsolosu CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD-PYD ve Türkiye ABD ilişkilerini değerlendirdi. ABD’nin YPG’yi yakın müttefik olarak görmesinin Türkiye ve ABD ilişkilerinin geleceğinin zora soktuğu yönünde görüş belirten CHP Ardahan Milletvekili Yılmaz’ın YPG’nin de ilerleyen süreçte uluslararası bir aktör olarak tanınması için PKK ile arasındaki bağlarını koparabileceği tahmininde bulundu.

ABD’nin başkenti Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın farklı kademelerindeki bürokratlar ve ABD yönetimine Ortadoğu konusunda danışmanlık yapan uzmanlarla çeşitli görüşmeler yapan CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD’de gerçekleştirdiği temaslar hakkında gazetecilere bilgi verdi. Amerika’da Türkiye’ye yönelik bakış açısının kısa sürede onarılamaz derecede değişmesinde Erdoğan-Trump zirvesi sonrası Türk korumaların protestoculara saldırmasının kırıcı bir etkisi olduğunu savunan CHP’li Yılmaz, Tükiye’nin Saddam, Kaddafi ve Esad gibi liderlerle aynı kefede tutulmaya başlandığını söyledi. Erdoğan’ın uzlaşmaz bir tutum içinde olmasının YPG tercihinde önemli bir etmen olduğunu da belirten CHP’li Yılmaz Amerikalı yetkililerinin dediğinin aksine ABD ve YPG-PYD ilişkisinin kısa dönemli değil, uzun dönemli olabileceğini düşünüyor.

Durum Şimdilik Kürtlerin Lehine Ama ABD, Suriyeli Kürtlerden PKK’yi Dışlamalarını İsteyecek

BD yönetiminin YPG’yi silahlandırmasında Türkiye ile olan ilişkiler kadar Suriye’nin geleceğinin ne şekilde olacağına yönelik verilen kararların da etkili olduğunu savunan CHP’li Öztürk Yılmaz, ABD yönetiminin Türkiye’yi gelecekte yaşanacaklara razı etmeye çalışacağını söyledi. ‘ABD’nin gelecekte Suriye’nin üniter yapısını koruyamayacağı yönündeki kabulü doğrultusunda politikalarını şekillendireceğini belirten CHP’li Yılmaz, ABD yönetiminin bu yöndeki kabulünü Türk yönetimine uzun vadeli bir geçiş süreci ile kabul ettireceğini söyledi. Bölgedeki gelişmelerin şimdilik Kürtlerin lehine doğru bir gidişatı olduğunu belirten Yılmaz, bu durumun kalıcı olması ve Kürtlerin uluslararası arenada bir rol kazanmaları için gelecekte ABD’nin Suriyeli Kürtler ile PKK arasındaki irtibatı kesmesini isteyeceğini belirtti. Geçmişte KDP ve YNK’nin PKK bürolarını kapatması sonrası uluslararası meşruiyet kazandıklarını dile getiren CHP’li Yılmaz YPG-PYD’nin de yakın bir zamanda PKK ile irtibatını kesebileceğini iddia etti.

ABD’de temaslarını devam ettiren CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın şunları söyledi:

“ABD kurumlarında Türkiye’ye bakan daireler de YPG’yi silahlandırma kararının Türkiye ile ilişkileri gelecekte zorlaştırabileceğini farkında. ABD yetkilileri PYD ve YPG konularındaki ilişkinin geçici ve taksiksel olduğu imajını veriyor ama bunun ne kadar taksiksel ve geçici olduğu tartışmalı. 15 yıl önce ABD Peşmerge’yi silahlandırırken de böyle söylenmişti ama sonrasında durum değişmişti. ABD tarafından şimdilik durumu idare etmek ve oluşan zararın daha da büyümesini engellemek çabası görülüyor.

Türkiye’den de PYD ve YPG konusundaki baskısını Türk ve ABD arasındaki ilişkinin en az nasıl az etkilenir üzerinde çalışıyor. Amerikalılar ile YPG’ye ne kadar silah verileceği ve nerelerde kullanacağı konusu tartışması devam ediyor. Türkiye’yi bundan sonra daha fazla rencide etmemek için neler yapılabilir tartışması yapılıyor.

PYD, PKK İle Bağlarını Koparmak Zorunda Kalabilir

PYD’nin PKK ile arasında kesin bir çizgi koyması gerekiyor. O zaman bir yol alınabilir. Yılmaz’a göre PYD PKK ile bağlarını kopartmadıkça uluslararası meşruiyeti kazanması çok güç. Eskiden Kürt peşmergeler nasıl PKK ile araya mesafe koyabilmiş, Talabani ve Barzani PKK bürolarını kapatmışsa, PYD de aynı yoldan gidebilir.

AKP’liler çok hoyratça sözler vermiş

AKP’li yetlililer eskiden beri Washington’a gelip, çok büyük ve hoyratça sözler verip gitmişler. Barış süreci, demokrasi, AB gibi birçok konuda. Şimdi ise inandırıcılık tamamen kaybolmuş. Kimse Türkiye’nin tezlerini dinlemiyor ve güvenmiyor artık. Suriye’de ABD bir NATO müttefiği ile değil PYD ile çalışmaya karar vermesi de bunu gösteriyor zaten.