Rusya ve Suriye'den ABD'ye 'askerlerini çek' çağrısı

Küresel Toplumu ve Birleşmiş Milletleri (BM) ilkeli bir tutum sergilemeye çağıran Rusya ve Suriye, ABD’ye, askerlerini en kısa sürede Suriye’den çekme çağrısında bulundu.

Rusya ve Suriye'den ABD'ye 'askerlerini çek' çağrısı

Küresel Toplumu ve Birleşmiş Milletleri (BM) ilkeli bir tutum sergilemeye çağıran Rusya ve Suriye, ABD’ye, askerlerini en kısa sürede Suriye’den çekme çağrısında bulundu.

Rusya ve Suriye açıklamasında, “Küresel topluma, BM ile ilgili yapılara ve uluslararası insani yardım kuruluşlarına, ABD'nin, Suriye'deki birlikleri yasadışı silahlı grupları (Demokratik Suriye Güçleri) desteklediklerinden ve Suriye'nin normal hayata dönmesini engellediklerinden dolayı, askerlerini en kısa sürede Suriye topraklarından geri çekmelerini sağlamak için Amerika Birleşik Devletler'ine ilkeli bir tutum izlemeye ve uygulama yapmaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Her iki ülkenin Washington ve Brüksel’i Suriye’ye karşı ekonomik yaptırımları kaldırmaya çağırdıkları açıklamada, ekonomik yaptırımların tıbbi ürünlerin ve tıbbi ürün yapımında kullanılan ham maddelerin elde edilmesini zorlaştırdığı vurgulandı.

"ABD ve Avrupa Birliği'ni Suriye'nin ekonomik yaptırımlarını kaldırmaya çağırıyoruz. Bu kısıtlayıcı önlemler, Suriye'nin karşı karşıya kaldığı insani ve sosyoekonomik sorunların bastırılmasının çözümünü desteklemiyor."

İdlib ikinci bir Rakka olmayacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Moskova’nın Suriye’nin İdlib bölgesini istikrara kavuşturmak için çaba gösterdiğini ve İdlib’in ikinci Rakka olmayacağının garantisini verebileceğini belirtti.

Gazetecilere konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Verşinin, Moskova’nın İdlib’in istikrara kavuşması için çaba gösterdiğini ve İdlib’in ikinci Rakka’ya dönüşmeyeceğinin garantisini verebileceğini kaydetti.

Verşinin, “Teröristlerin başındaki liderlerin gerilimi tırmandırmak için, hükümet güçlerinin kimyasal silah kullanıyormuş gibi gösterilmeye çalışıldığı mizansenleri kullanmaları özellikle endişe verici bir durum” diye konuştu.

İdlib’de faaliyette olan Heyet Tahrir Şam (El Nusra) örgütünün içinde kimyasal saldırı mizansenlerinin yapılması amacıyla ‘kimyasal kanat’ adı altında yeni bir yapının kurulduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya’nın, İdlib’in ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin kapsamlı harekât düzenlediği Rakka gibi olmayacağının garantisini verebileceğini söyleyen Verşinin, şöyle konuştu:

“İdlib’in ikinci Rakka’ya dönüşmeyeceğini, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon üyelerinin yerle bir edene kadar bombaladığı ölü şehir olmayacağını sizlere söyleyebilirim”.