Şair Hemin Mukriyan'ın Piranşar'a büstü dikiliyor

Şair Hemin Mukriyan'ın Piranşar'a büstü dikiliyor

Doğu Kürdistan’ın Piranşar kentine, ünlü Kürt şairi Hemin Mukriyani’nin büstü dikilecek.

İran devleti, Mayıs ayında, Hemin Mukriyani’nin evini, ülkedeki en önemli 20 müze arasında gösterdi. 3 yıl önce müzeye çevrilen evde, Hemin Mukriyani’nin bütün kişisel eşyaları ve eserleri sergileniyor.

Büstü, Ressam ve Heykeltraş Hadi Ziyaedini yapıyor. 1956 yılında Sine kentinde dünyaya gelen Ziyaedini, 1976’da Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun oldu.

Hemin Mukriyani kimdir? 

Seyid Hasan Şeyhülislam Mukri’nin oğlu olan ve asıl adı Seyid Muhammed Emin olan Hemin Mukriyani, 1921 yılında Mahabad’ın Laçin köyünde dünyaya geldi. 16 Nisan 1986’da Urmiye’de hayata gözlerini yumdu. 

1942 yılında Kürdistan Diriliş Derneği (Komala Jiyanewey Kurdistan)'ne katıldı. 1946 yılında kurulan Kürdistan Cumhuriyeti'nin milli şairi olarak ilan edildi. Ardından, Kürdistan Cumhuriyeti Başbakanı Heci Baba Şêx'in sekreteri oldu. 

Kürdistan, Hawari Kurd, Nıştiman, Girugali Mindalan, Agir, Halala dergilerinde yazdı ve Kürt Kadınlar Derneğinin destekledi.

Kürdistan Cumhuriyeti'nin yıkılmasından sonra Süleymaniye'ye gitti. 1970 özerklik anlaşmasından sonra Bağdat'a gitti; burada Kürt Bilim Akademisi üyeliğine seçildi.

1979 yılında Urmiye'de Selahaddini Eyyubi matbaasını kurdu. 1985 yılında Sirwa dergisini çıkardı.