Salih Müslim: Başından beri Rejimle diyalogdan yanayız

Artı Gerçek'e son dönemin güncel gelişmeleri konusunda düşüncelerini paylaşan Salih Müslim, AK Parti'nin MHP ile bir koalisyon gerçekleştirdiğini, bu koalisyonun Kürtler konusunda olumsuz girişimlerinin süreceğini dile getirdi ve Esad ile Kürtlerin kazanımlarının kaybedilmesi temelinde bir masaya oturabileceklerini vurguladı.

Salih Müslim: Başından beri Rejimle diyalogdan yanayız

Artı Gerçek'e son dönemin güncel gelişmeleri konusunda düşüncelerini paylaşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, AK Parti'nin MHP ile bir koalisyon gerçekleştirdiğini, bu koalisyonun Kürtler konusunda olumsuz girişimlerinin süreceğini dile getirdi ve Esad ile Kürtlerin kazanımlarının kaybedilmesi temelinde bir masaya oturabileceklerini vurguladı.

IŞİD'in Kuzey Suriye bölgesinde yenildiğini belirten Müslim "IŞİD, Suriye’de bizim bölgemizde yenildi fakat IŞİD bitmiş değildir, çöl bölgesinde ve birçok yerde vardır" dedi.

Türkiye'nin "Esad’la masaya oturması Kürt meselesiyle ilgilidir.Türkiye’deki koalisyonda hem AKP var, hem MHP var, hem de Ergenekon var" ifadelerini kullanan Müslim,  seçimlerin "AKP'nin ittifak politikalarını sarstığını" dile getirdi.

Türkiye’de yapılan seçimler tabii bu AKP’nin ittifakını sarstı. En azından bu Erdoğan’ın diktatör kişiliği bir yara almış oldu. Kibrinden yaralandı, onun için ne yapacağı belli değil. Hani bu tam böyle usta bir vuruştu. HDP tarafından böyle bir vuruştu. Onun için sanırım bu 'sonun başlangıcı' diyorlar. Yani işte bu sonun başlangıcıdır. Nereye kadar varacağı belli değildir.

En önemli nokta dışarıda herkes Türkiye’yi bekliyordu yani sonuçlar ne olacak diye. Hala Erdoğan’ın halk tarafından desteklenip desteklenmediği falan. Hani bununla ilgilenen güçlerin hem Rusların hem Avrupa falan hepsi bekliyorlardı. Sanırım bu sonuç onları daha cesaretlendirebilir. Hem Erdoğan’a karşı veya onun kibrine karşı cesaret edebilirler. Yani  senin halk desteğin vs yoktur diye cesaretlenebilirler.

Esad ile masaya oturma Kürt meselesiyle ilgilidir

Bu Esad’la masaya oturma sanırım Kürt meselesiyle ilgilidir. Türkiye’deki koalisyonda hem AKP var, hem MHP var, hem de Ergenekon var. Tüm pislikler bir koalisyon oluşturmuş. Her hangi bir taviz sanırım bu koalisyonun yıkılmasına neden olur. Bu da olabilir. Yani Erdoğan herhangi bir adım atarsa bu koalisyon dağılabilir ama Erdoğan da yapabilir. Kürt meselesinde Kürtlerin bir demokratik hak elde etmesi hem Suriye’de olsun hem başka yerlerde olsun her şeye razı olur, yalnız buna razı olmaz. Onun için pek uzak değildir Ruslar onları bir masada oturtabilir. Ama uzak bir ihtimal olmasına rağmen Erdoğan kafasında böyle bir şey yapabilir. Ama Esad razı olur mu olmaz mı o başka bir şeydir. Burada artık bu İran devreye girer onu da tahmin edemiyoruz. Olsa bile pek yakında olmayacaktır. Böyle bir masada olsa bile yanında olmayacaktır.

Bu azınlıklar şimdi Suriye rejiminin mantalitesi bunları hiç kabul etmez. Yani bu bilhassa hem Türkiye hem İran hem diğerleri kabul etmez. Onun için Türkiye bırakırsa asıl zor durumda kalabilir. Batı ya da Ruslar kabul edebilir bu azınlıklarla oturmaya demokratik adımlar atmayı kabul edebilir.

Ama şimdi bir taraftan da onların baskıları var, yani Türkiye’nin korkusu vardır. Türkiye kalkıp mesela ben işgal ettiğim yerlerden 'çekilmem' diyebilir, bu şekilde bir şart koşabilir. Onun için durum karışıktır. Ama mesele bu Erdoğan hiçbir zaman bunu kabul etmez. İşin içinde Kürtler Suriyeliler olduğu sürece kabul etmez. Onun için böyle bir ihtimal düşünemiyorum. Sanırım öyle bir şey olmaz. Ancak Esad kalkıp hem İran’ın hem Türkiye’nin etkisinden kurtulursa böyle bir şey yapabilir. Başka çaresi yok.

Başından beri rejimle diyalogdan yanayız

Ancak bizim bu örgütler falan bizim bölgemizde yoktur. Sızmalar oluyor biz bunlarla savaşacağız. Yani bizim bölgemiz diğer yerlere göre daha sakin veya daha az çatışmalı diyebiliriz. Rejim de yani dediğim gibi, biz başından beri rejimle diyalogdan yanayız. Biz bir yol haritası hazırlamıştık Moskova aracılığıyla. Üzerinde düşünsün bir şeyler yapılabilir gibi tek yoldu.

Kimsenin Suriye’nin bütünlüğü için böyle bir planı yoktu. Yalnız bizde vardı. Hem demokratikleşme hem de Suriye’nin bütünlüğünü korumak için bir yol haritasıdır. Şimdiye kadar da bir ses çıkarmamış. Sanırım karar vermekte zorlanıyorlar. Çünkü yani bu işin içinde hem Rusya vardır hem de İran vardır. Rusya bir taraftan hem rejimle Türkiye arasındaki ilişkileri kurmaya çalışıyor ya da bunları bir masada oturtmaya çalışıyor. E onun için de kalkıp da Suriye rejiminin bunun tersi bir şey yaparsa kabul etmezler. Yani onun için bakalım Suriye ne zaman kendi kararını verebilirse bu baskılardan uzak, o zaman anlaşabiliriz. 

IŞİD yenildi

IŞİD, Suriye’de bizim bölgemizde yenildi. Bölgesel olarak ya da kontrol edilebilir bir bölge veya kontrolünde bir bölge olarak genelde öyle bir şey kalmadı. Ama IŞİD bitmiş değildir, çöl bölgesinde ve birçok yerde vardır. Ki o bölgeler Deyrezzor’un batısıdır ve bu bölgeler hem Ruslar’ın hem de rejimin kontrolündedir. Orada da bitmiş değildir. Orada yine her zaman bir sızma falan olabilir.

İkincisi Bu IŞİD Irak’ın batısında -ki o da Suriye’nin sınırıdır- oradan da sızabilir. Onun için, bölgesel olarak yenilmiştir doğrudur ama bitmiş değildir. Ayrıca bu hücreler falan da vardır her yerde. Bu yüzden bittiğini söylemiyoruz. Bu böyle devam edecektir. 

Başka şeyler de var. Ad olarak IŞİD olmayan bir İdlib meselesi ve bu Türkiye’nin işgali altındaki bölgelerde kuzeyde falan  birçok örgüt var. Bunlar da IŞİD’den farklı değildir. Aynı IŞİD gibidir. E bunlarla da savaşmak gerekiyor.

Onun için hani bu Suriye meselesi, iç savaş bitecek mi bitmeyecek mi, Tükçe’de bir söz var “arap saçına döndü” gerçekten de arap saçıdır nerede ne olacak kimse bilmiyor, kimse de tahmin edemiyor. Ancak bu İdlib’de olanlar da IŞİD’den az değildir. Yani onun için ne kadar süreceği belli değil. Bu bir, ikincisi rejim de şimdiye kadar zihniyetini değiştirmiş değildir. Şeye inanıyor bu 2011’den öncesine döneceğine ya da durumların ona döneceğini düşünüyor o da zor bir şeydir.

Bu güçler bu Suriye üzerinde savaşan veya çatışan güçler. ABD olsun uluslararası komisyon olsun diğer devletler olsun Ruslar olsun bunların hepsi Suriye’nin içindedir. Hala da Türkiye'de dahi bunlar hala bekledikleri bütün planları -ki herkesin bi planı vardı-, hiçbirinin planı gerçekleşmiş değildir. Bunlar birbirleriyle anlaşamıyorlar onun için bir tahminde bulunmak çok zordur. Sürebilir yani bu çatışma bu kritik durumlar sürebilir.