Talabani’den McGurk’a referandum yanıtı: Yapılacak

Talabani’den McGurk’a referandum yanıtı: Yapılacak

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ile Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu  görüştü.

Kubad Talabani’nin Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kubad Talabani’nin, bugün başkent Erbil’de Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ve Erbil Konsolosu Ken Gross’un yer aldığı ABD heyetini kabul etti.

Brett McGurk’un Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna ilişkin sorusuna Kubad Talabani, “Dünyadaki tüm halklar gibi Kürt halkının da kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. Referandum yapılacaktır” yanıtını verdi.

IŞİD’le savaşta gelinen aşamayı değerlendiren Talabani, “Askeri anlamda büyük başarı sağlandı. İşgal edilen çok sayıda bölge kurtarıldı. Tüm bölgelerde kontrolün sağlanması sonrasında siyasi işbirliği sağlanarak, bu tür grupların yeniden ortaya çıkmasının engellenmesi gerekiyor” dedi.

Başbakan Yardımcısı, IŞİD’in işgalinden kurtarılan bölgelerde siyasi çözümün askeri çözüm kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Kubad Talabani , Kürdistan Bölgesi’nde reform ve yeniden yapılanma sürecine de değinerek “Çok önemli adımlar atıldı. Yakın zamanda da iyi sonuçlar elde edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

ABD’li yetkili Brett McGurk ise Peşmerge Güçleri’nin başarısına değinerek, “Ülkem, Peşmerge Güçleri ve Irak güçlerinin başarısını takdire şayan görüyor. Bu konuda destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Görüşmenin bir bölümünde Kubad Talabani ve Brett McGurk, Kürdistan Bölgesi ve ABD ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.