Telegram Uygulaması IŞİD'e Destek mi Veriyor? 

Youtube, facebook, twitter gibi dünyanın önde gelen sosyal medya uygulamaları IŞİD ile bağlantılı tüm içerik ve hesapları kapatırken; Telegram uygulaması bu konuda isteksiz davranıyor.

Telegram Uygulaması IŞİD'e Destek mi Veriyor? 

Dünyanın önde gelen sosyal medya uygulamaları IŞİD ile bağlantılı hesapları kullanıma kapatırken; Telegram adlı uygulama IŞİD propaganda videolarını içeren içerikleri kaldırmak konusunda isteksiz davranıyor. 

Sosyal medya kanallarını bir dönem etkili bir şekilde kullanan IŞİD, etki alanını bu platformlar üzerinden arttırmayı amaçlıyor. Kullanıcılardan gelen yoğun şikayetler, insani sorumluluk gerekçeleriyle birçok sosyal medya platformu IŞİD ve IŞİD ile bağlantılı tüm bağlantıları kapatırken, Telegram adlı uygulama tüm uyarı ve itirazlara karşın IŞİD propagandası yapan bağlantıları barındırmaya devam ediyor. Özellikle çocuklara yönelik çizgi filmlerin yayınlandığı Telegram uygulamasının yetkilileri ise IŞİD propagandasına zemin hazırladıkları yönündeki eleştiriler karşısında suskunluğunu korumayı tercih ediyor.  

Şikayete konu olan Telegram adlı uygulamadaki video paylaşımlarında; bir dış sesin anlatıcı olarak bulunduğu animasyonlar, örgütün eskiden beri paylaştığı vahşi ve şok edici görüntülerden son derece farklı bir yöntem. 

Özellikle çocukları hedef alan "Hakim ve Cesur" adlı çizgi filmde, bir tiran tarafından yönetilmekten bıkan bir ülkenin hikayesi anlatılıyor. Filmde ülkeyi yöneten tiranın tebaasına, kendisine başkaldırmaya cesaret eden "cesur adamlar" hakkında yalan söylediği, "cesur adamların" ise IŞİD militanları olduğu görülüyor. 

IŞİD, Askeri Kayıplar Nedeniyle İçerik Üretilemediği İçin Çizgi Filmlere Yöneldi 

Facebook ve Twitter'da şiddet görüntüleri içeren video ve fotoğraflar genellikle birkaç gün içinde kaldırılırken, aylık 100 milyon aktif kullanıcısı olan Telegram'da bu videoların paylaşıldığı kanallar hâlâ aktif. Örgütün çizgi filmleri ve animasyonları kullanmasındaki başlıca sebebin IŞİD'in askeri kayıpları nedeniyle görsel içerik üretme imkanlarının azalmasına bağlayan uzmanlar bu nedenle çizgi filmlere yönelme olduğunu belirttiler. Ayrıca bu tip çizgi filmler şiddet içerikli görüntülere kıyasla az şikayet edildiği için daha yavaş fark ediliyor ve bu yüzden daha geç kaldırılıyor. 

Telegram, Medyayı Suçladı 

Mart ayında yapılan bir blog paylaşımında bir Telegram sözcüsü, aşırılıkçı içeriklere karşı eyleme geçtiklerini söylemiş, "uygulamanın terörizmle ilişkisi" konusunda abartılı yorumlar yaptıkları için medyayı suçlamıştı.