Türkiye'de erken seçim konuşulmaya başladı

Türkiye'de erken seçim konuşulmaya başladı

Uyum yasaları nedeniyle yoğun bir mesai beklenirken Meclis, eylül ortasına kadar tatili konuşuyor. Kulislerde yaz aylarını teşkilatları yenilemeyle geçirecek AK Parti’nin erken seçime gideceği iddiası var.

16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğinin üzerinden yaklaşık 2 ay geçti. Referandumda kabul edilen değişikliğin ardından getirilecek uyum yasaları nedeniyle Meclis’in yaz ayları dahil yoğun bir mesai yapması bekleniyordu. Ancak durum böyle olmadı.

16 kanunda 132 maddede değişiklik içeren uyum yasaları ancak 53 gün sonra Adalet Bakanlığından Başbakanlığa gönderildi. Paket, Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ardından TBMM’ye sevk edilecek.

Bu arada Meclis ise tatil hazırlığı yapıyor. Hazırlanan çalışma takvimine göre, Meclis Genel Kurulu önümüzdeki hafta Pazartesi gününden başlayarak 11 gün boyunca (12-22 Haziran) programların bitimine kadar kesintisiz çalışacak.

AK Parti ağırlığı il-ilçe kongrelerine verecek

Başta uyum yasaları olmak üzere Meclis’te bekleyen çok sayıda tasarı varken tatil kararı merak konusu oldu. Kulislere göre bu erken seçim hazırlığı olabilir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin genel başkanlığına gelmesinin ardından önüne temel hedef olarak koyduğu il ve ilçe kongrelerinin yapılıp teşkilatların yenilenmesi kararını hatırlatan siyasetçiler, bunun ardından 2019’u beklemeden bir seçimim gelebileceği görüşünde.

Erken seçim beklentisi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun sonbaharda seçim beklentisini ana muhalefet partisinde de paylaşan çok sayıda milletvekili bulunuyor. Siyasetçiler anayasa değişikliği sonrası 6 ay içinde yapılması öngörülen uyum yasalarıyla ilgili de bu yasalar çıkmadan seçime gitmenin mümkün olduğu görüşünde. Sonuç olarak, AK Parti’nin büyük ölçüde teşkilatların yenilenmesine kilitlenen çalışma takvimi erken seçim olasılığı çerçevesinde daha sık dillendirilmeye başlandı. Hatta erken seçim için tarih de konuşulmaya başlandı. Kulislerde 2017 sonbahar ya da en geç 2018 ilkbaharında seçime gidileceği konuşuluyor.