2023 Newroz programı ve deklarasyonu açıklandı

Aralarında HDP, Kürdistani İttifak bileşenleri ve Yeşil Sol Parti’nin de bulunduğu parti ve sivil toplum kuruluşları Diyarbakır'da, 2023 Newroz deklarasyonunu açıkladı.

2023 Newroz programı ve deklarasyonu açıklandı

Düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bu yılki Newroz’u deprem felaketi nedeniyle bayram havasında kutlamayacaklarını ifade ederek, “Bayram havasında değil ancak Newroz’un ruhuna uygun bir şekilde karşılayacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü Newroz’un özellikle yüzyıllardır bu kadim topraklarda Kürt halkının kadim bayramlarından biri olması vesilesiyle bunu bir bayram havasında değil, bu sene belki bir yas havasında ama aynı zamanda halklarımızın ortak taleplerinin ifade edileceği bir ortamı yaratmak adına gerçekleştireceğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Korkmadığımızı göstereceğiz”

Buldan, “Bu kötülük düzenine karşı yaşamı en fazla savunmamız ve yaşatan bir sistemi kurmak için daha fazla mücadele etmemiz gereken bir süreçte iktidara ‘Artık senin miadın doldu, Türkiye halkları değişim istiyor’ mesajını vermek istiyoruz Newroz alanlarında. Vereceğimiz bir diğer mesaj da iktidara karşı yılmadığımızı, korkmadığımızı, umutsuzluğa asla kapılmadığımızı, vazgeçmediğimizi Newroz alanlarında çok güçlü bir şekilde AKP ve MHP ittifakına ifade etmek üzere bir araya geleceğiz” dedi.  

“Dayanışmamızı güçlendireceğiz”

Yayınlanan Newroz deklarasyonunda ise şu ifadeler yer aldı:

“2023 Newroz programlarının depremde yaşamını yitiren insanlarımıza adayacak, bu yıkımın büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olacağız. Tüm yaşananlara rağmen umudumuzu ve yeni yaşama olan inancımızı daha da büyütecek, dayanışmamızı güçlendireceğiz. Depremde açığa çıkan ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anacağız.

Dirilişi toplumsallaştırmak, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için, “Her der Newroz, Her dem Azadî” ve “Newroz Ateşiyle Özgürlüğe” şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newroz’una tüm halklarımızı davet ediyoruz. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newroz’unu özgür ve eşit bir ülke özlemiyle kutluyoruz. Bijî Newroz, Yaşasın Newroz."          

Deklarasyon, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Azadi Partisi, Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Birleşik Kürt Kadın Platformu” tarafından yayınlandı.