50 gündür havaalanında bekletilen Kürt mülteciler sınırdışı edilmeyle karşı karşıya

İsviçre’nin Zürih havaalanında tutulan ve sınırdışı kararı verilen toplam 30 Kürd mültecinin durumuna dikkat çekmek ve hükümetin uygulamasını protesto etme amacı ile bir protesto gösterisi düzenleniyor.

50 gündür havaalanında bekletilen Kürt mülteciler sınırdışı edilmeyle karşı karşıya

İsviçre’nin Zürih havaalanında tutulan ve sınırdışı kararı verilen toplam 30 Kürd mültecinin durumuna dikkat çekmek ve hükümetin uygulamasını protesto etme amacı ile bir protesto gösterisi düzenleniyor.

ATİK İsviçre Komitesi’nin Cuma günü saat 14.00’de Förrlibuckstrasse’deki SEM Bürosu önünde yapacağı protesto ve duyarlılık gösterisine katılım çağrısı yapıldı. ATİK açıklamasında Zürich Havaalanında tutulan mültecilerin Dublin Anlaşması gerekçe gösterilerek geldikleri ülkelere geri gönderilmesi işkencesine karşı devrimci demokrat yurtsever kamuoyundan destek beklendiği ifade edildi.

Zürih Havalimanında kurulan iltica merkezinde sekizi çocuk, 30 kişi tutuluyor. Burdaki mülteciler yemekhane olarak da kullanılan daracık bir salonda hapsedilmiş durumda ve dışarı çıkmalarına izin verilmiyor. Güney Afrika üzerinden Zürih Havaalanına gelen ve aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu çok sayıda Kürd mülteci yaklaşık bir aydır havaalanındaki merkezde tutuluyor. Telefonlarına ve kimliklerine el konulup dışarıyla olan bağlantıları kesilen ailelerin iltica başvuruları red edildi ve Güney Afrika’ya iade edilmeleri kararı verildi.

İsviçre hükümeti mültecilere yönelik başlattığı yeni uygulama ile Zürih havaalanında bir iltica merkezi kurarak, göçmenlerin ülkeye girişi engelleyip iade sürecini hızlandırılıyor.

Güney Afrika güvenli kabul ediliyor!

İsviçre hükümeti bu uygulamayı Güney Afrika’nın ‘güvenli bölge statüsü’nde olduğu iddiasına dayandırıyor. Aileler ise sadece geçiş güzergahı olarak kullandıkları bu ülkeye iade edilmeleri halinde can güvenliklerinin olmayacağını söylüyor. Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ilişkilere ve imzalanan anlaşmalara dikkat çeken aileler Güney Afrika’ya gönerilmelerinin Türkiye iade anlamına geldiğini belirtiyor.

Pelin Korkmaz (12) ve Dicle Kiyat (12) iade eilmeleri kararının durdurulmasını istiyor

İnsanlık dışı koşullarda tutuluyorlar

Politik nedenlerden dolayı önce Kürdistan Bölgesi’ne ardından farklı bir kimlikle Güney Afrika üzerinden İsviçre’ye geçen sığınmacılardan Edibe Doğan, bir ayı aşkındır Zürih Havalimanı’nda tutulduklarını söyledi. Mezopotamya Ajansı’na Güney Afrika’ya gönderilmeleri durumunda tutuklanacaklarını ve Türkiye’ye iade edileceklerini belirten ailelerin çocukları Pelin Korkmaz (12) ve Dicle Kiyat (12) kararın durdurulmasını istedi. Yaşadıklarına ilişkin sosyal medyada video paylaşan çocuklar, duyarlılık çağrısı yaptı.
İltica taleplerinin işleme alınmayarak Güney Afrika’ya gönderilmek istendiklerini belirten anne Doğan, “Bizi Güney Afrika’ya gönderecekler. Ancak Güney Afrika’dan Türkiye’ye iade edilen insanlar var. Bizim de aynı akıbete uğramamız söz konusu. Türkiye ile Güney Afrika arasında ekonomik ve siyasi ilişkiler var. 12 yaşındaki küçük kızımla beraber Türkiye’ye iade edilirsek yıllarca cezaevinde kalacağım, Can güvenliğim de yok” dedi.

Kendileriyle beraber bir başka Kürd ailenin ve birkaç bireyin daha havaalanında tutulduğunu ve onların da Güney Afrika’ya gönderilmek istendiğini aktaran Doğan, İsviçre’nin bu kararıyla can güvenliklerini tehlikeye attığını, yaşanabileceklerden sorumlu olacağını vurguladı. Aileler, Mülteciler Yüksek Dairesi’nin Kıyat ve Doğan ailelerinin İsviçre’ye gelmek için kullandıkları kimlikler üzerinden işlem yaptığını ve kendi beyanlarının esas alınmadığını söyledi.