Irak Federal Mahkemesi: Kürdistan Bölgesi'den ihraç edilen petrol Bağdat’a teslim edilmeli!

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının "Irak anayasasına aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğine" dair karar çıkardı.

Irak Federal Mahkemesi: Kürdistan Bölgesi'den ihraç edilen petrol Bağdat’a teslim edilmeli!

Irak resmi haber ajansı İNA’nın haberine göre, Irak Yüksek Federal Mahkemesi üyeleri, Kürdistan Bölgesi’nin merkezi yönetim dışında petrol ihracatı konusunu görüştü.

Mahkemeden çıkan kararda, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz yasasının, federal hükumetin anayasasına aykırı olduğu ileri sürüldü.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, kararında, Kürdistan Bölgesi hükümetine petrol ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanı’na bilgi vermek zorunluluğu getirilerek, “Bölgeden ihraç edilen petrol gelirleri merkezi yönetim Petrol Bakanlığı’na teslim edilmeli” ifadesi yer aldı.

Kürdistan Petrol ve Gaz Yasası

Petrol ve doğal gaz gelirlerinin adil dağılımı konusu, 2005’te hazırlanan Irak Anayasanın onaylanmasından bu güne Erbil ile Bağdat arasında temel çelişki ve tartışma konularından biri durumunda.

Irak Anayasası’nın 111’inci Maddesinde; “Irak’ta bulunan petrol ve doğal gaz, çeşitli bölge ve vilayetlerde yaşayan bütün Irak halkının malıdır” hükmü yer alıyor.

Anayasanın 112’inci maddesinin 1’inci bendinde ise; “Federal Hükümet mevcut yataklardan çıkarılan petrol ve doğal gaz yönetimini Bölge Hükümetleri ve vilayetlerle birlikte yapar” ibaresi bulunuyor.

Bu amaçla Kürdistan Parlamentosu, 6 Ağustos 2007’de "Kürdistan Bölgesi Petrol Yasası"nı kabul etti.

Parlamento’da onaylanan yasaya göre, bölgedeki petrollerin işletilmesi için "Kürdistan Ulusal Petrol Şirketi" kurulmasına karar verildi.