ABD: Gazze'de soykırım belirtisi görmüyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü, basın toplantısında yaptığı açıklamalarda ABD'nin Gazze Şeridi'nde soykırım belirtisi görmediğini dile getirdi.

ABD: Gazze'de soykırım belirtisi görmüyoruz

John Kirby, ABD'nin İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinde soykırım belirtisi görmediğini, ancak Filistinli nüfus arasındaki kayıpların sayısını aşırı bulduğunu söyledi.

Kirby yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

İsrail Savunma Kuvvetleri askerlerinin her gün ranzalarında uyandıklarına ve botlarını yere koyduklarında yaptıkları her şeyin Filistin halkını yok etmeyi amaçladığını söylediklerine dair hiçbir belirti görmüyoruz.Hamas'ın yarattığı tehdidi yok etmeyi amaçlıyorlar. Bu, tek bir masum can kaybını bile mazur göreceğimiz anlamına gelmez. Kabul edilebilir sivil kayıp sayısı sıfırdır, ancak İsrail ordusunun soykırım niyeti ya da eylemleri suçlamalarını destekleyecek hiçbir şey görmedik.

ABD'nin sürekli olarak 'soykırım' iddiasının temelsiz olduğunu söylediğini ifade eden Kirby, mahkemenin de İsrail'i soykırım suçundan suçlu bulmadığını vurguladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya ABD'nin destek vermeye devam edip etmeyeceği sorusuna verdiği yanıtta Kirby, "İsrail'in, kendilerini haritadan silmek isteyen bir örgüt olan Hamas'ın hala geçerli olan tehdidine karşı kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları desteği almaları gerektiğine inanmaya devam ediyoruz. Dolayısıyla İsrail'i desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Konuşmasında İsrail'i daha dikkatli ve daha hassas olmaya teşvik etmeye devam edebileceklerini belirten Kirby, İsrail'i daha fazla insani yardım ulaştırması için teşvik etmeye devam edeceklerini ifade etti.

Kirby, Kuzey Kore'nin balistik füze kabiliyetlerini geliştirme peşinde olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Kuzey Kore'nin tehditlerine karşı ABD ve müttefiklerini korumak için ne yapılması gerekiyorsa onu yapacaklarını vurgulayan Kirby, Başkan Joe Biden'ın Güney Kore ve Japonya'daki yetkililerle üçlü işbirliği konusunda da çok sıkı çalıştığını aktardı.

Bu sene, ABD ve Güney Kore'de yapılacak seçimlere istinaden olası Kuzey Kore provokasyonlarına karşı ne gibi tedbirlerin alındığına yönelik soru üzerine Kirby, hiçbir yabancı aktörün seçimlere müdahale etmemesi gerektiğini, söz konusu müdahale girişimleri tespit etmek ve engellemek için gereken dikkati göstereceklerini kaydetti.