ABD Kongresi üyeleri: Kürdistan'ın devletleşmesinin önündeki en büyük engel İran

ABD Kongresi üyeleri: Kürdistan'ın devletleşmesinin önündeki en büyük engel İran

ABD Kongresi’nin bazı üyelerine göre, Kürdistan’ın devletleşmesinin önündeki en büyük engel İran ve bu ülke tarafından Kürdistan’a yönelik herhangi bir saldırı veya işgal girişimi olursa ABD buna sessiz kalmaz.

Kürdistan Bölgesi yetkilileri, Washington’ın 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumuna desteğini artırmak için yaptığı lobi çalışmaları kapsamında ABD Kongresi'de bir sempozyum düzenlendi.

ABD Kongresi’nin üyesi Trent Franks, İran’ın Kürdistan’a yönelik herhangi saldırısı karşısında ABD’nin buna sessiz kalmayacağını belirterek “Böyle bir durumda, İran’ın işgalciliğine karşı Kürtleri savunmak için gereken her şeyi yapacağımıza inanıyorum” dedi.

“İran’da rejimin değiştirilmesi en iyi yol”

Bazı Kongre üyeleri ise, İran’ın Kürdistan’a yönelik tehditlerine karşı daha sert önlemlerden yana olduklarını dile getiryor.

İran’da rejimin değiştirilmesi gerektiğini savunan ABD Kongresi üyesi Steve King, “Bana göre, İran ile nükleer krizin çözülmesi için bu ülkede rejimin değiştirilmesi en iyi yol. Rejim değişikliğinden sonra başa gelecek yeni hükümet ile Kürtler arasında daha dostane ilişkiler kurulur” ifadelerini kullandı.

ABD dünyanın bağımsız 196'ıncı devletini selamlayabilir

Söz konusu oturumda, “Kürdistan’ın devletleşmesinin önündeki en büyük engelin İran olduğu ve Kürdistan’a direkt bir saldırı gerçekleştirmezse bile kaos çıkar yönetmine başvurabilceği” vurgulandı.

Düşünce kuruluşu Hudson Institute analistlerinden Michael Pregent, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“İran’ın Kürdistan’ı bizzat kendisinin işgal etmesi şart değil. Kiraladığı güçleri de kullanabilir. O Irak bayraklarını taşıyan güçlerini. Tahran, Bağdat ve Beyrut arasında Şii bir köprü kurulmuş durumda. Birkaç gün önce bir generalle konuştum. Ona o konvoyları neden bombalamadıklarını sordum. Bana ‘Otomobillerinin üzerinde ırak bayrakları taşıyorlar’ dedi.”

Kürdistan Bölgesi için tehlike olabileceği düşünülen bir diğer komşu da Türkiye. Ancak Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani yaptığı açıklamada, Türkiye’den herhangi bir askeri müdahale beklemediklerini belirtti.

Washington’daki uzman ve yetkililere göre, Kürdistan’ın bağımsızlığı için Bağdat’ın desteğini sağlamak, ABD’nin desteğini almaktan daha önemli. Uzmanlar göre, Bağdat ve Erbil barışçıl bir anlaşmaya varırsa, ABD dünyanın bağımsız 196'ıncı devletini selamlayabilir.