ABD Rojava’da IŞİD kamplarında bulunan vatandaşlarını geri alıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rojava’da, IŞİD saflarında yer alan yabancıların akrabalarının barındığı Hol ve Roj kamplarında bulunan Amerikalıların geri alınacağını belirterek, diğer ülkeleri de aynı şeyi yapmaya teşvik ettiklerini söyledi.

ABD Rojava’da IŞİD kamplarında bulunan vatandaşlarını geri alıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Rojava’daki kamplarda bulunan 10 kişilik bir ailenin ve diğer ABD vatandaşlarının ABD’ye geri alınacağını söyledi. Miller kamplardaki ABD vatandaşlarının sayısı hakkında tam bilgiye sahip olmadıklarını da kaydetti.

Sözcü Miller, "Diğer ülkeleri vatandaşlarını geri göndermeye ve onları topluma yeniden entegre etmeye teşvik ediyoruz. (Ülkeler) Uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleri uyarınca, yeri geldiğinde vatandaşlarını Suriye'nin kuzeydoğusundaki gözaltı merkezlerinde ve mülteci kamplarında yargılamalılar” dedi.

Roj Kampı Rojava’da Kürdistan Bölgesi sınırınının yakınında yer alıyor. Hol Kampı ise Haseke yakınında bulunuyor. Her iki kamp da IŞİD savaşçılarının yakınlarının barınmasına ayrılmış durumda.

Rûdaw ABD Washington Temsilcisi Diyar Kurda da basın toplantısı sırasında Matthew Miller'a soru yöneltti:

Suriye'nin kuzeyinde IŞİD savaşçılarının ailelerinin tutulduğu kamplardaki 10 kişilik Amerikalı aileyi geri mi gönderiyorsunuz? Bu kamplarda başka Amerikan vatandaşı veya ailesi var mı?

Evet, o aileyi yeniden almak için çalışıyoruz. Yabancı ailelerin ve vatandaşların ülkelerine geri gönderilmesi, Suriye'nin kuzeydoğusundaki insani ve güvenlik durumuna yönelik tek uzun vadeli çözümdür. Dünyadaki diğer ülkeleri vatandaşlarını geri almaya ve yeniden entegre etmeye teşvik ediyoruz. (Ülkeler) Uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası mülteci hukuku kapsamındaki yükümlülükleri uyarınca, yeri geldiğinde vatandaşlarını Suriye'nin kuzeydoğusundaki gözaltı merkezlerinde ve mülteci kamplarında yargılamalılar. Oradaki ABD vatandaşlarının tam sayısı hakkında daha fazla bilgiye sahip değilim.”