ABD, Suriye'de istediği Kürt devletine ilişkin detaylar ortaya çıktı
ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde (Rojava-Batı Kürdistan) oluşturmak istediği Kürt devletine ilişkin detaylar ortaya çıktı
Suriye İç Savaşı ile bölgede yaşanan gelişmeler yıllardır çözülmesi beklenen "Kürt" politikasını da akamete uğramaktan kurtarıyor.
ABD ve Rusya'nın bölgede, YPG'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri ile iş birliği yapması dengeleri bir anda değiştirirken, Kürdistan Bölgesi de "bağımsızlık" referandumuna hazırlanıyor.
Bir süre önce ABD'ye yerleşerek Habertürk gazetesinin Washington temsilcisi olan Serdar Turgut da konuyla ilgili önemli bir yazı kaleme aldı.
Washington kulislerinde "Kürt devleti" hakkında konuşulanları yazısına aktaran Turgut, ABD'nin resmi olarak kabul etmese de fiilen yapmaya girişmiş olduğu Kürt projesinin detaylarını kaleme aldı.
ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde (Rojava) tıpkı Kürdistan Bölgesi gibi bir Kürt oluşumuna gidebileceğini belirten Turgut, bu Kürt oluşumu için "suzerainty” yani "iç yönetimi kendisine ait olmakla birlikte dış ilişkilerinde başka güçlü devletin kontrolü altında olan ülke birimi olarak” modeli olarak tanımlanabilecek bir kavram kullanmaya başlandığını aktardı.
Amerikan devletinin resmen kabul etmediği ama fiilen yapmaya girişmiş olduğu bir Kürt projesi var.
Habertürk yazarı Serdar Turgut'un 'Washington'da Saray Entrikaları' başlığıyla yayımlanan yazısının Kürt stratejine ne oldu? başlıklı ilgili kısmı şöyle:
Suriye'de Pentagon'un Kürtlerle işbirliği sürecinden de anlaşılabilecek bu gizli devlet projesi, Suriye'nin kuzeyinde Irak'ın kuzeyinde olduğu gibi bir Kürt oluşumu ortaya çıkarmak. Meslek yaşamımın neredeyse tümünü bu tür haritaların takibiyle geçirmiş olduğum için bunun hazırlık haritalarını da gördüm.
Amerika'nın ilgili devlet birimlerinde bu Kürt oluşumu için "suzerainty” kavramı da kullanılmaya başlandı. Suzerainty, iç yönetimi kendisine ait olmakla birlikte dış ilişkilerinde başka güçlü devletin kontrolü altında olan ülke birimi olarak tanımlanabilir.
Bu tür bir Kürt oluşumu için ABD'nin Rusya ve onun aracılığıyla Suriye ile de anlaşmış olduğu ve bu Kürt oluşumun ileride Suriye ile konfederatif bir yapı içinde var olacağı ve kontrolünün bu ülkeler tarafından yapılacağı üzerine karşılıklı bir anlaşma var.
Suriye'de son yaşananlar ve Rusya ile aralarının soğumasından sonra bu Kürt projesinin eskiden olduğu gibi sürdürülmesi şüpheli gözüküyor.
İsrail basınından, 'ABD, İncirlik'i terk edecek' iddiası
İsrail'de istihbarat servisleri yakın olduğu belirtilen haber sitesi Debka, ABD'nin 2002 yılından bu yana aktif olarak kullandığı İncirlik'teki askerlerini çekmeyi planladığını yazdı. Buna göre, İncirlik'teki askerleri Suriye'deki beş üsse konuşlandırılacak.
Rojavada olduğu belirtilen söz konusu üslerin merkezi, IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'nın 40 kilometre batısındaki Tabka olacak. Diğer üslerse Rimelan'daki Hajar, Kamışlo'da hali hazırda hizmet veren iki üs ile Kobani'deki bir üs.
Tabka'nın İncirlik'teki 2500 ABD personeline ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlandığını kaydedilen haberde, "Çalışmalar sona erdiği, yükselen üsler olanak verdiğinde Rusya'nın Suriye'deki savaş uçağı ve helikopterlerinin sayısının iki katı kadar hava aracı konuşlandırabilecek” denildi.
Sputnik'e konuşan PYD'li bir yetkili de ABD'nin IŞİD'den alınan Tabka'ya mühendisler gönderdiğini ve mühendislerin burada çalışmalar yaptığını, buranın Rakka operasyonu sırasında İncirlik'e alternatif olabileceğini belirtti.