'ABD ve Rusya, Türkiye'nin saldırmasına izin vermiyor'

Türkiye'de Suriye’ye yönelik bir askeri operasyondan birkaç hafta öncesine göre daha az söz ediliyor. Türkiye hükümetine yakın bir uzman bu konuda, "ABD ve Rusya bir araya gelerek Türkiye'ye ciddi bir mesaj verdi" değerlendirmesinde bulundu.

'ABD ve Rusya, Türkiye'nin saldırmasına izin vermiyor'
Her ne kadar Türkiye hükümeti Suriye’ye askeri operasyon başlatma sinyalini zaman zaman verse de son zamanlarda ABD'nin tavrı ve Moskova’nın Ankara ile planladığı anlaşmalar nedeniyle operasyon ihtimali daha az gündeme geliyor.
 
Durumu değerlendiren Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) araştırmacısı ve Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, "Operasyon ihtimalinin azaldığını söyleyebiliriz. Ama sebep sadece Erdoğan-Biden görüşmesi değil. Bunun iki ana nedeni var. Birincisi Fırat Nehri'nin doğusundaki hava sahasının ABD kontrolünde olması. İkincisi ise Rusya’nın ABD'nin bilgi ve onayına dayanarak Rus hava kuvvetlerini Türkiye'ye mesaj vermek amacıyla bölgeye konuşlandırılması” diye konuştu.
 
Hükümete yakın stratejik araştırma merkezleri de, Türkiye-ABD ilişkilerini geliştirmek için askeri bir operasyon yerine diplomatik kanalların geliştirilmesini tartışıyor.
 
ORSAM Başkanı Ahmet Uysal, "Her iki tarafın görüşlerini yakınlaştırmaya çalışıyoruz; çünkü Amerika bölgeyi terk edebilir ama hepimiz buradayız ve bölgenin bölünmesini istemiyoruz. Bölgesel bir güç olduğumuz doğru, ancak ABD aynı zamanda küresel bir güç olarak meselenin bir tarafı” dedi.
 
ABD'li diplomatlar, özellikle Türkiye'ye yakınlığı ile bilinenler de ikili ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla panel ve konferanslara katılıyor.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye danışmanı olarak görev yapan Yarbay Richard Outzen ise şu yorumda bulundu:
 
"Türkiye ve ABD, Suriye'deki çatışmaya bir çözüm bulmak için birlikte çalışmaya kararlı. Suriye'deki olaylarda hem ABD'nin hem de Suriye'nin askeri ve siyasi etkisinin olduğunu görüyoruz. Her iki tarafın da büyük çıkarları var. Her iki ülke de (ABD ve Türkiye) müzakere ettiklerinde ortak bir mekanizmada buluşuyorlar. Her bir ülke kendi açısından rejim, İran ve terörist grupların saldırılarına maruz kalıyor. Bu iki ülkenin çeşitli kaotik durumlarla karşı karşıya kalmasının birçok nedeni var. Dolayısıyla bu iki ülke arasında siyasi konular üzerinde gelişecek olan koordinasyon, müzakere ve diyalog bugün burada tartıştığımız üzere çok önemli.”
 
Ankara'da Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) tarafından düzenlenen "Suriye'nin Geleceği: Türkiye ve ABD Perspektifi" başlıklı panele, ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de dahil olmak üzere çok sayıda Amerikalı üst düzey kişi katıldı. /Rudaw