ABD ve Türkiye'nin anlaştığı 13 madde nasıl uygulanacak?

ABD ve Türkiye'nin anlaştığı 13 madde nasıl uygulanacak?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasında Ankara'da varılan ve Başkan Donald Trump tarafından 'medeniyet için büyük gün' olarak övülen ateşkes anlaşması ABD başkentindeki düşünce kuruluşu uzmanları tarafından şüpheyle karşılanıyor.

Dört saatlik görüşmeden sonra üzerinde varılan 13 maddenin nasıl uygulanacağı ve yürürlüğe konacağı ile ilgili pek çok soru işareti bulunuyor.

Körfez'de yayınlanan The National gazetesinin konuyla ilgili Joyce Karam imzalı haberine göre Halkı Koruma Gücü'nün (YPG) beş gün içinde sınırdan 32 km güneye çekilmesi Türkiye'nin en önemli talebinin yerine getirildiğini gösteriyor.

Habere göre ABD ise IŞİD ile mücadelenin devam etmesi, hapishanelerin korunması ve azınlıkların korunması konusunda Türkiye'nin işbirliğine gitmesini sağladı.

Ancak kilit oyuncular Suriye rejimi ve güçlü destekçisi Rusya'nın dahil edilmemesi, anlaşma ile ilgili pek çok soruyu gündeme getiriyor.

Amerikan merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council Faysal Itani, belgenin Erdoğan için stratejik bir kazanç olduğunun altını çiziyor.

Itani devamında, 'Erdoğan, ABD'nin Suriye'den çekilmesi, YPG korumasını kaldırması, güvenli bölgenin kurumsallaştırılması ve yaptırımları kaldırılmasından dolayı mutlu olabilir.' diyor.

Itani anlaşmanın yürüyüp yürümeyeceğinin ise sahadaki gelişmelere göre şekilleneceğini ifade ediyor ve ekliyor:

''Türkiye'nin Kamışlı'yı rejim ile çatışmaya girmeden nasıl alacağını bilmiyorum. Fakat her şeyden öte detaylar Erdoğan'ın kazanımlarının yanında çok da önemli değil.''

The Centre for New American Security'den (Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi) Nicholas Heras da anlaşmanın Trump'tan Erdoğan'a büyük bir hediye olduğu konusunda hemfikir. 

'Bu Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) teslim edilmesi belgesidir.' diyen Heras, anlaşmanın gelecek hafta Rus Lider Vladimir Putin ile görüşecek olan Erdoğan'a sahada istediklerini uygulamak için vakit kazandıracağını belirtiyor ve ekliyor:

'Bu Trump'tan Erdoğan'a krallara layık bir hediye fakat bunun uygulanabilir olabilmesi için Rusya'nın yerel halka güvenlik garantisi vermesi gerekiyor. Ama bu şartlar henüz çok uzak.'

Heras'a göre Türk-Amerikan anlaşmasının başarısı ya da başarısızlığının tamamen Rusya'ya bağlı.

The Foreign Policy Ortadoğu Direktörü Aaron Stein ise anlaşmayı 'alakasız' olarak değerlendiriyor.

'Türkiye Suriye'yi işgal etti ve ABD ise terkediyor' diyen Stein, 'Türkiye usulü belirliyor, ABD ise tepki veriyor. Türkiye toprağında işgalci olarak bulunduğu Suriye gibi davranıyor, bu durumda işgal ettiği bölgeleri nasıl yönetebilir?' sorusunu yöneltiyor.

Stein, Rusya ve Suriye rejiminin bu konuda bir 'fikrinin olacağını' da belirtiyor.

Alman Marshall Fonu'ndan Nicholas Danforth ise her iki tarafın da hangi konuda anlaştıkları konusunda esasen henüz anlaşamadıklarını öne sürüyor.

Danforth, 'Pence anlaşmayı 'sürekli ateşkes' olarak adlandırırken, Türk hükümeti bunu 'çatışmalara ara verilmesi' şeklinde yorumluyor' diyor.