ABD’den ülkelere çağrı: Hol Kampı’ndaki vatandaşlarınızı alın

ABD'nin Şam Büyükelçiliği, tüm ülkelere vatandaşlarını Rojava’daki kamplardan alma çağrısı yaptı.

ABD’den ülkelere çağrı: Hol Kampı’ndaki vatandaşlarınızı alın

Birçoğu IŞİD üyelerinin aile bireyleri olan Hol Kampı sakinlerinin durumu son zamanlarda gündeme daha çok geliyor. Bazı ülkeler Hol Kampı’ndaki vatandaşlarını almaya başlamıştı.

20 Ekim'de Rusya, Hol Kampı’ndan 38 çocuğu aldı. Yine Ekim ayında Almanya, Fransa, Avustralya ve Kanada 87 vatandaşını geri aldı. Kampta dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 60.000 kişi bulunuyor. Kampta yaşayanların yaklaşık yüzde 50'si Irak vatandaşı.

20 Ekim'de Rusya, Hol Kampı’ndan 38 çocuğu aldı. Yine Ekim ayında Almanya, Fransa, Avustralya ve Kanada 87 vatandaşını geri aldı. Kampta dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 60.000 kişi bulunuyor.

Rojava’daki kamplarda bulunan diğer yabancı ülke vatandaşlarının alınması için de girişimler devam ediyor.

ABD Büyükelçiliğinden çağrı

Bu girişimler çerçevesinde son olarak, 2012’den beri kapalı olan ABD'nin Şam Büyükelçiliği, tüm ülkelere vatandaşlarını Rojava’daki kamplardan alma çağrısı yaptı.

2012’den beri kapalı olan Büyükelçilik, yaptığı Twitter paylaşımında, ABD Terörle Mücadele Bürosu Koordinatör Yardımcısı Ian Moss, Nüfus, Göç ve Mülteciler Bürosu Sekreter Yardımcısı Scott Turner, Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Ian Goldenberg, Suriye Savunma Bakan Yardımcısı Politika Ofisi Direktörü Jake Alter’in aralarında olduğu ortak bir heyetin geçtiğimiz hafta sonu Hol Kampı’nı ziyaret ettiğini belirtti.

Büyükelçiliğin açıklamasına göre bu ziyaret “dönüş sürecinin” müzakere edilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Rojava’daki birçok kampta binlerce yabancı ülke vatandaşı yaşıyor.

Heyet ayrıca, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileri ile bölgeye yardımların ulaştırılması ve güvenlik ihtiyaçları hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Büyükelçilik, Rojava’da vatandaşı bulunan tüm ülkeleri kalıcı bir çözüm için teşvik ettiğini ifade etti.

Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Isan Goldrich başkanlığındaki başka bir ABD heyeti de geçtiğimiz Cumartesi Kamışlo kentini ziyaret edip Rojava Özerk Yönetimi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Goldrich, terörle mücadele ve Özerk Yönetim’in desteklenmesi için bir bütçe planı hazırladıklarını aktardı.