ABD Dışişleri: Füzeler Iraklı Kürt vatandaşın evini hedef aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erbil’e yönelik saldırıya ilişkin Rûdaw’a verdiği yanıtta, “Füzelerin çoğu Iraklı Kürt bir vatandaşın evini hedef aldı” açıklamasını yaptı. Söz konusu ev, Kar Group CEO’su iş insanı Şeyh Baz Kerim Berzenci’ye ait.

ABD Dışişleri: Füzeler Iraklı Kürt vatandaşın evini hedef aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Erbil’e yönelik füze saldırısına ilişkin Rûdaw’ın sorularına e-mail üzerinden yanıt verdi.

13 Mart günü 01:20 sıralarında, İran topraklarından Kürdistan Bölgesi’ne bir dizi balistik füze saldırısı gerçekleştirildiği hatırlatılan yanıtta, İran Dervim Muhafızları’nın saldırıyı üstlendiği bilgisinin teyit edildiği kaydedildi.

Kürdistan İçişleri Bakanlığı ve Anti-Terör Birimi, saldırının ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu’nu hedef aldığını açıklamıştı.

Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, “Saldırının hedefi ABD değildi. Medyada çıkan bu tür haberler yanlış” açıklamasını yaptı.

Açıklamanın devamında, "Ancak bu, İran’ın komşusuna yönelik kötü niyetli bir saldırı içerisinde olduğu gerçeğini örtmez” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtında, “Füzelerin çoğu Iraklı Kürt bir vatandaşın evini hedef aldı. Her ne gerekçe ile olursa olsun, Devrim Muhafızları tarafından gerçekleştirilen bu saldırı, Irak’ın egemenliğine ve sivil halka yönelik bir saldırıdır” sözlerine yer verildi.

Kar Group CEO’su Şeyh Baz Kerim Berzenci’nin konutu, Erbil-Pirmam yolu üzerinde bulunuyor. Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre füzelerden 4’ü bu konutun etrafına isabet etti. Berzenci’nin konutu ile birlikte Kürdistan 14 televizyonu binası ve çevredeki diğer binalar hasar gördü. Saldırıda taksi şoförü bir vatandaş hafif yaralandı.

İran Devrim Muhafızları, “Siyonistlerin planlama merkezi vuruldu” açıklamasını yapmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rûdaw’a gönderdiği yanıtta, “ABD, bu tür saldırılar karşısında Irak ve Kürt müttefiklerinin yanındadır. İran’ın sorumlu tutulması için Iraklı, Kürt ve bölgedeki diğer ortaklarımızla çalışmaya hazırız”  denildi.  

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 13 Mart günü ülkesinin basınına yaptığı açıklamada, “Tahran'dan gelen tehditlere karşı Bağdat ve Erbil’in yanında olduklarını” söyledi.

Sullivan, “Irak Hükümeti'ni İran'dan hesap sorması konusunda destekleyeceğiz ve İran'dan gelen benzer tehditlere karşı Ortadoğu'daki ortaklarımızı destekleyeceğiz" dedi.