ABD’li diplomattan, Kürt partilerine diyalog çağrısı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl, Rojava’ya yaptığı ziyarette Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) liderleriyle görüştü.

ABD’li diplomattan, Kürt partilerine diyalog çağrısı
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl, burada yaptığı görüşmelerde Kürt partilerinin diyalog masasına dönmesi ve siyasi hareketin iki tarafı arasında öne çıkan tartışmalı konuların çözülmesi çağrısında bulundu.
 
ENKS’nin sitesinde dün yapılan açıklamada, “Konsey heyeti, ekonomik durumun çökmesi ve insanların yaşamları üzerindeki olumsuz etkilerinin onları göç etmeye itmesi ışığında, ABD ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve bölgedeki istikrar operasyonlarına desteğinin önemini vurguladı” denildi.
 
Konsey heyeti başkanı Muhammed İsmail, Pearl’ın Kürt partilerle ilişkilerin güçlendirilmesi ve ülkesinin Fırat’ın doğusundaki bölgelerdeki istikrar operasyonlarına verdiği desteği vurguladığını söyledi.
 
İsmail, “Matthew Pearl, ABD’deki yetkililerle yapacağı toplantıda, burada gündeme getirilen sorunları ele alacağına ve Semelka sınır kapısının ticaret ve insani yardımlar konusunda sorun yaşanmaması için açılması yönünde çalışacağına söz verdi. Washington’un Kürt partiler arasındaki iç müzakerelere sponsor olma taahhüdünü de iletti” dedi.
 
Muhammed İsmail görüşmeye ilişkin açıklamasına şu ifadelerle devam etti;
 
“Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi tarafından imzalanan, Kürt partileri arasında iki yıl önce Kasım 2020’de başlatılan garanti belgesine uyulmasını ve içeriğinin uygulanmasının gerekliliğini talep ettik.”
 
Konsey üyeleri ve destekçilerini etkileyen ihlalleri ve saflarında son zamanlarda yaşanan gözaltıları ABD tarafına ilettiklerini söyleyen İsmail, “Kürt Ulusal Birliği Partileri’ne bağlı silahlı grupların yaptığı ihlaller, Suriye içindeki Roj Peşmerge güçlerinin ailelerine yönelik tehditler, reşit olmayan çocukların kaçırılması ve Semelka sınır kapısının kapatılması konularını görüştük” şeklinde konuştu.
 
Öte yandan Pearl, Rakka’dan şeyhler, ileri gelenler ve Rakka Sivil Konseyi üyeleriyle yaptığı toplantıda güvenlik ve ekonomik durum ile yardım çabalarını görüştü.
 
Rakka heyeti, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kapalı alanları, Suriye hükümetinin kontrolündeki alanlar ve komşu Irak devleti ile sınır geçişlerinin açılmasını talep etti.
Rakka Sivil Konseyi Başkanı Muhammed Nur ez-Zib, “ABD tarafından şehir ve altyapısını yeniden inşa etmesini, eğitim sürecini geliştirmesini, yönetim alanlarındaki kampların koşullarını iyileştirmesini, Rakka ve kırsalında tarım ve hayvancılık sektörünü desteklemesini istedik” dedi.
 
Zib, Washington’a, ‘Türk ordusu ve ona yakın Suriyeli grupların kontrolündeki toprakları geri almak için’ SDG güçlerini destekleme çağrısında bulunduklarını da bildirdi.
 
Kürt partileri, Pearl ve Rus yetkililerle görüşerek, Irak ile olan Yarubiye-Tel Kojer kapısı ve Semelka sınır kapısının yeniden açılması için girişimlerde bulundu.
 
Kürt Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Kado, “Rus subaylar, Suriye hükümetinin yeniden açılması karşılığında geçişin tam kontrolünü ele geçirme şartını iletti, ancak yönetim iki taraf arasında ortak kontrol olması şartıyla hükümet bayrağının çekilmesini kabul etti” diye konuştu.
 
Kado, Rusya’nın arabuluculuğuna rağmen, Suriye hükümetinin öne sürdüğü koşullara göre nihai bir anlaşmaya varma olasılığını dışladı. /Şarkul Avsat