ABD'li senatör Menendez: F-16 savaş uçakları Erdoğan'ın ellerine bırakılmamalı

ABD'li Demokrat Senatör Bob Menendez Atina'yı füzeyle vurmakla tehdit eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sert sözlerle yüklendi. "ABD, F-16 savaş uçaklarını Erdoğan'ın ellerine bırakmamalı" diyen Menendez, İmamoğlu'na verilen hapis cezasını da kınadı.

ABD'li senatör Menendez: F-16 savaş uçakları Erdoğan'ın ellerine bırakılmamalı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve New Jersey'nin Demokrat Senatörü Bob Menendez, Komite'de yaptığı konuşmada kısa süre önce Yunanistan'ın başkenti Atina'yı füzeyle vurma tehdidinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok sert sözlerle yüklendi.

Türkiye'de "adil ve özgür seçim" çağrısı da yapan Menendez konuşmasında Başkan Joe Biden yönetimine de Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının verilmemesi çağrısında bulundu.

'Bir NATO üyesi üç milyon sivilin yaşadığı Atina’yı hedef almakla tehdit ediyor'

Menendez konuşmasının başında “Birkaç gün önce, Türkiye'nin kuzeyindeki bir belediye binasının önünde, Cumhurbaşkanı Erdoğan Atina'ya füze saldırısı tehdidinde bulundu: "Yunanistan, füzelerimizden korkuyor. TAYFUN füzesi Atina'yı vurur diyorlar" Sonra da doğrudan Yunan halkına seslendi ve "Vuracak tabi sen rahat durmazsan" ifadesini kullandı. Bir NATO üyesi, üç milyon sivilin yaşadığı Atina'yı doğrudan hedef almakla tehdit ediyor. Birleşmiş Milletler'e göre sivillere yönelik kasıtlı saldırı bir savaş suçudur" ifadelerini kullandı.

'İstanbul’un popüler Belediye Başkanı  iki buçuk yıl hapis cezası aldı'

ABD'li senatör İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik mahkemenin verdiği siyasi yasak getiren hapis cezasına da değinerek

"Daha geçen hafta, Erdoğan'ın siyasi rakiplerinden biri olan İstanbul'un popüler belediye başkanı iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlama ne? Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret. Bu, bir eyalet seçim komisyonuna veya Federal Seçim Komisyonuna veya bu tür herhangi bir kuruluşa hakaret ettiği için bir Amerikalının iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmasına eşdeğerdir. Hapis cezası yeterince açık bir mesaj vermiyormuş gibi mahkeme belediye başkanına siyasi yasak da getirdi. Erdoğan bu saldırganlığı ve baskıyı hiç şüphesiz kendi ekonomisinin korkunç başarısızlığından dikkatleri uzaklaştırmak için kullanıyor olabilir. İnadına yapıyor olabilir. Ya da bunu bir haydut olduğu için yapıyor olabilir. Ama bir şey net o da ABD'nin Erdoğan'ın eylemlerini ciddiye alması gerektiği" sözlerini sarf etti.

'Türkiye için herhangi bir F-16'yı onaylamayacağım'

Sözlerini "Erdoğan'ı uluslararası yasaları ihlal ettiğinde, demokratik normlara meydan okuduğunda ya da güçlerinin insan hakları ihlalleri yapmasına izin verdiğinde davranışlarından sorumlu tutmalıyız .İşte bu yüzden Türkiye'de özgür ve adil seçimler için çağrıda bulunuyorum. Uluslararası demokrasi camiasından Erdoğan'ın siyasi rakibini hapse atmasını kınamasını istiyorum. Müttefiklerimizin kuzeydoğu Suriye'ye yeni saldırıları engellemek için kozlarını kullanmalarını istiyorum. Ve Erdoğan'dan Yunanistan'daki tüm uçuşları durdurmasını ve tüm Türk askerlerini Kıbrıs'tan çekmesini talep ediyorum" diye sürdüren ABD'li senatör ABD'nin Türkiye'ye F-16 satmaması görüşünü de "Tüm bu son davranışlar göz önüne alındığında, ABD F-16 savaş uçaklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ellerine bırakmamalı. Bu nedenle, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, kendisi tüm bölgedeki saldırgan kampanyasını durdurana kadar Türkiye için herhangi bir F-16'yı onaylamayacağım" ifadeleriyle yineledi.

Yunanistan'a ve ABD'li kanun yapıcılara da seslenen Menendez "Senato'daki meslektaşlarıma şunu söyleyerek bitireceğim: Erdoğan'ın saldırganlığı karşısında Amerikan değerlerini savunmaktan korkmayın. Uluslararası topluluğa da Türkiye'yi uluslararası hukuku ihlal etmekten sorumlu tutmaktan çekinmeyin diye sesleniyorum. Erdoğan'ın TAYFUN füzelerinin gölgesinde yaşayan vatandaşlara da Amerika Birleşik Devletleri'nin sizinle omuz omuza durduğunu unutmayın diyorum. Ve Türkiye'de hâlâ özgür, demokratik bir gelecek umut eden insanlara, pes etmeyin diyorum. Yakında bir gün, cesaretinizle, vatanınıza barış ve refah geri dönecektir" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.