ABD'nin 'Güvenli Bölge' planı ile ilgili yeni iddia

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) komutanı Kenneth Mckenzie ile IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyonun baş danışmanı William Roebuck , Suriye Demokrat Güçleri'nin (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ve DSG'li liderler ile gerçekleştirdikleri son görüşmede Arap ülkelerinden askerlerin Kuzey ve Doğu Suriye’ye gönderilmesi de dahil olmak üzere önemli konuları ele aldıkları öğrenildi.

ABD'nin 'Güvenli Bölge' planı ile ilgili yeni iddia

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) komutanı Kenneth Mckenzie ile IŞİD karşıtı Uluslararası Koalisyonun baş danışmanı William Roebuck, Suriye Demokrat Güçleri'nin (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ve DSG'li liderler ile gerçekleştirdikleri son görüşmede Arap ülkelerinden askerlerin Kuzey ve Doğu Suriye’ye gönderilmesi de dahil olmak üzere önemli konuları ele aldıkları öğrenildi.

Vedeng'te yer alan ve güvenilir kaynaklara dayandırılan habere göre, McKenzie Mazlum Abdi ile görüşmesinde Körfez'deki Arap ülkelerinin de içinde bulunduğu Arap ittifakından askerlerin doğu ve kuzey Suriye'ye gönderilmesi ve burada ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'a katılmalarını içeren bir dosya sundu. Arap askerlerinin kuzey ve doğu Suriye'de güvenliği ve istikrarı sağlamak ve bölge halkını Türkiye ve İran başta olmak üzere bölgesel tehditlerden korumak amacıyla konuşlandırılacağı vurgulandı.

Haberde McKenzie'nin , Arap yetkilileri ve kuruluşlarıyla Suriye'nin doğu ve kuzeyine konuşlandırılmak üzere gönderilmesi planlanan Arap askerleri konusunu ve sayısını görüşmek üzere Kuveyt'i ziyaret ettiği dile getirildi.

Bu konu ile ilgili olarak  Suudi Arabistan Körfezi İşleri Devlet Bakanı Tamer El Sabhan, Suriye'nin doğusundaki Deyrezzor bölgesinde yer alan Omar petrol sahasını ziyaret etmiş ve burada DSG temsilcileri ve bölgenin sivil yönetimiyle bir araya gelmişti.

Medya kaynaklarına göre, Tamer El Sabhan'ın bir Amerikan delegasyonu eşliğinde DSG güçlerinin kontrolünde olan Deyrezzor kentinin kırsalına yaptığı ziyaret, "Suudi Arabistan desteğiyle Arap kabilelerinin DSG'ye desteğini oluşturmayı hedeflemekteydi."

ABD Merkez Komutanlığı tarafından McKenzie'nin ziyaretiyle ilişkili olarak yapılan açıklamada, "DSG'li liderler ile Orta Doğu'daki ABD Ordusu Merkez Komutanlığı Komutanı arasında gerçekleşen toplantıda Kenneth Mckenzie'nin, önemli dosya ve konulara odaklandığı" vurgulandı.

Açıklamada, görüşme sırasında tartışılan önemli konuların, kuzey Suriye ile Türkiye arasındaki sınırda güvenlik tehditleri, DSG ile Uluslararası İttifak arasında terör tehditlerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışma planları ve koordinasyonu ve DSG elindeki tutukluların tutulduğu kamp ve tutukluların sorunlarının tartışıldığı belirtildi.