ABD’nin mesajı net,Kürdistan ile olan tarihi ilişkilerimiz sürecek

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada ABD’nin Kürtlere yönelik son mesajı netti: Referandum, iki taraf arasındaki ilişkileri etkilemeyecek.

ABD’nin mesajı net,Kürdistan ile olan tarihi ilişkilerimiz sürecek

ABD’nin Kürtlere yönelik son mesajı netti: Referandum, iki taraf arasındaki ilişkileri etkilemeyecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandumdan dolayı “hayal kırıklığı yaşadıklarını” ancak ABD’nin Kürdistan Bölgesi ile olan tarihi ilişkilerinin referandumdan etkilenmeyeceğini söyledi.

Nauert’ın açıklaması, Irak merkezi hükümetinin talebine rağmen, ABD’nin Erbil’deki konsolosluğunu kapatmayacağı anlamına geliyor.

Rûdaw muhabirinin, “Kürdistan halkının ‘toplu halde cezalandırılması’nı engellemeye yönelik bir girişiminiz var mı? Hava seferlerinin büyük bir kısmı Cuma günü itibariyle iptal edildi. İran ve Türkiye’den gelen açıklamalara göre İran ve Irak, Kürdistan’ın sınır kapılarına zorla el koymaya çalışıyor. ABD bunu durdurmaya yönelik bir şey yapacak mı?” sorusuna Nauert şu yanıtı verdi:

“Buna kesinlikle karşıyız. Kimden gelirse gelsin, şiddet olaylarına karşı olduğumuzun güçlü şekilde duyulmasını umuyoruz.”

Türk gazeteci İlhan Tanır, Ankara’nın güç kullanması tehdidine şüpheli yaklaşıyor.

Rûdaw’a konuşan Tanır, “Her türlü askeri uygulama ya da güç kullanımı Türkiye’yi daha çok saf dışı bırakır. Türkiye’yi Batılı ülkelerden daha çok uzaklaştırır. ABD’yle ilişkileri çok zarar görmüş değil ama komşu ülkelerle ilişkileri çok çok kötü” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Konresi ve medyasında Kürtlere olan destek gün geçtikçe artıyor. Washington Post’un ünlü köşe yazarı David Ignatius, cuma günkü köşesinde, “Amerika, referandum sonrası gerginliği azalmak için Kürdistan’a borçlu” diye yazdı.

Demokratlar’ın en güçlü senatörü Chuck Schumer bağımsız Kürdistan’a desteğini açıkladıktan sonra bu hafta içinde Washington’da Kürtlere olan destekte artış yaşandı.

ABD Kongresi’ne, Kürdistan’ın bağımsızlığının tanınması için bir tasarı sunuldu.