'ABD’nin Suriye’deki saldırısı İran’a bir mesajdan fazlasıydı'

SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, ABD’nin Suriye’deki milislere yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı “İran’a bir mesajdan fazlası” olarak nitelendirdi.

'ABD’nin Suriye’deki saldırısı İran’a bir mesajdan fazlasıydı'

ABD’nin savaş uçakları iki gün önce Suriye'deki İran destekli milislerin bulunduğu 9 üssü bombalamıştı. 

K24 haber bültenine katılan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman, saldırıda 22 milisin öldürüldüğünü belirtti.

Bombalanan yerlerin Irak ile Suriye arasında yer alan resmi olmayan bir sınır kapısı olduğunu ifade eden Abdurrahman, bölgenin Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin denetiminde olduğunu dile getirdi.

Saldırıyı Erbil Uluslararası Havalimanı’na yapılan saldırıya bir yanıt olarak değerlendiren Abdurrahman, “Bu bombardımanla İran'a ABD'nin bölgedeki politikalarıyla yüzleşeceğine dair bir mesajdan fazlası verildi” dedi.

Suriye’nin Deyr ez-Zor kentine bağlı Meyadin ve Bukemal bölgelerinin tamamının İran destekli milislerin kontrolünde olduğunu ifade eden Abdurrahman, “Suriye’de 4 bin kilometre toprak İran’ın finanse ettiği 25 binden fazla silahlı milisin kontrolünde bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

SOHR Direktörü ayrıca, bir Afgan gücü olan Fatimiyyun Tugayı'nın Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye rejimi arasındaki krizden faydalanarak, Rojava’nın Haseke ile Kamışlo kentlerindeki gençleri kendi tarafına çekmeye çalıştığını söyledi. 

Fatimiyyun Tugayı İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun dış operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü bünyesinde 2013 yılında kurulmuş Şii milislerden oluşan bir örgüt olarak biliniyor. 

Suriye’nin geleceğiyle ilgili de konuşan Abdurrahman, Türkiye ve İran’a bağlı silahlı grupların Suriye topraklarından çekileceğini ve ABD ile Rusya’nın çözüm bulacağını savundu.