Abdullah Zeydan kararı: Cumhurbaşkanlığı mı devreye girdi?

DEM Parti’li Van Belediye Başkan Abdullah Zeydan kararına ilişkin yazı kaleme alan gazeteci Nuray Babacan, "Bir restoranda bir araya gelen ve sahura kadar değerlendirmelerde bulunan parti kurmayları arasında, 'Bunun AKP’ye çekilmiş bir operasyon' olduğunu iddia edenler oldu" ifadelerini kullandı.

Abdullah Zeydan kararı: Cumhurbaşkanlığı mı devreye girdi?

Van'da 31 Mart yerel seçimlerinde seçilme hakkı geri alınan DEM Parti Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan'ın yerine, seçimi yüzde 27 ile tamamlayan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a mazbata verildi.

Karar büyük tepkilere neden oldu ve kararın geri alınması için eylemler yapıldı.

Tepkilerden sonra mabata YSK tarafından tekrar Abdullah Zeydan'a verildi.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, kazandığı seçimler sonrası Zeydan'ın mazbatasının Arvas'a verildiği esnada AK Parti'de yaşananları yazdı.

Babacan'ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Partide MYK’nın toplandığı gün, Van İl Seçim Kurulu’nun seçilme yeterliliği olmadığı gerekçesiyle mazbatayı AKP’li adaya vereceği açıklaması şok etkisi yarattı. MYK toplantısından sonra bir restoranda bir araya gelen ve sahura kadar değerlendirmelerde bulunan parti kurmayları arasında, 'Bunun AKP’ye çekilmiş bir operasyon' olduğunu iddia edenler oldu.

Grup arasında mazbatanın AKP’li adaya verilmesinin doğru bir karar olduğunu savunan olmadı, ancak hukuki gerekçeler incelendi. Adalet Bakanlığı ve ilgili bürokratlar aranarak, bu işin perde arkasına ulaşılmaya çalışıldı. DEM adayına memnu hakların iadesi belgesini veren hakimin kim olduğuna kafa yoranlar oldu. Bu kararın siyasi sonuçlarının olacağı dile getirildi.

Ayrıca DEM adayına süresi dolmadığı halde memnu hakları kazandığına ilişkin belge veren hakimle ilgili herhangi bir soruşturma açılmadığı da ortaya çıktı. Bu yaklaşım, gözlerin Adalet Bakanlığı’na çevrilmesine neden oldu. Birilerinin işgüzarlık yapma olasılığı da değerlendirilirken, Adalet Bakanlığı’nın tutumunu eleştirenler oldu. Bu noktada Cumhurbaşkanlığı nezdinde devreye girilerek, sorunun halkın iradesi gözetilerek çözülmesi için çaba sarf edildi.

Bu arada, tartışmaların kızıştığı saatlerde, genel merkez ile Cumhurbaşkanlığı ekibinin tutum farkı bir kez daha ortaya çıktı. Partinin eski kurmaylarının hukuki bakışıyla, cumhurbaşkanlığı danışman kadrosunun bakışındaki farklılık bir kez daha görüldü. Partideki güç savaşları daha da görünür oldu."

Ne olmuştu?

DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde 245 bin 573 oy alarak yüzde 55.48 oranıyla kazandı.

AK Parti'li aday Abdülahat Arvas ise 120 bin 147 adet oyla, yüzde 27 oranında kalmıştı.

Ancak DEM Parti'nin Van'da Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra 13 ilçenin 13'ünü de kazandığı seçimlerin ardından Zeydan'ın mahkeme kararıyla geri aldığı seçilme hakkının 29 Mart cuma günü, Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla ve mesai bitimine 5 dakika kala geri alındığı ortaya çıkmıştı.

Karar başta Van, Diyarbakır olmak üzere pek çok kentte büyük tepkilere neden olmuş, AK Parti’li dahil çok sayıda siyasetçi kararın kabul edilemez olduğunu bildirmişti.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 3 Nisan günü Abdullah Zeydan’a iade edilmesi kararı aldı.