Afrin’de Rus Ruleti: Şam’ın kente geçişine Moskova mı izin vermiyor?

Türkiye, 20 Ocak’ta başlattığı Afrin merkezli Zeytin Dalı harekatı kapsamında henüz kent merkezine giremedi. Ancak son 24 saatte bölgeden gelen haberler operasyonun seyrini değiştirecek türden.

Afrin’de Rus Ruleti: Şam’ın kente geçişine Moskova mı izin vermiyor?

Türkiye, 20 Ocak’ta başlattığı Afrin merkezli Zeytin Dalı harekatı kapsamında henüz kent merkezine giremedi. Ancak son 24 saatte bölgeden gelen haberler operasyonun seyrini değiştirecek türden.

Haberlere göre, YPG’nin Şam ordusuyla anlaştığı ve Suriye ordusunun Afrin’e konuşlanacağı belirtiliyor.

Rejime bağlı askeri birliklerin, bugün Halep’ten Afrin’e doğru yola çıktığı da gelen son bilgiler arasında. 

Bu noktada Şam’ı destekleyen Rusya’nın nasıl bir pozisyon alacağına çevrildi gözler.

Dün Reuters’a konuşan bir Kürt siyasi yetkili, Suriye ordusunun Afrin'e girişine Rusya'nın, Türkiye'yle yürüttüğü diplomatik süreci karmaşıklaştırabileceği gerekçesiyle karşı çıkmasının muhtemel olduğunu söylüyordu.

Fehim Işık da Artı Gerçek’teki yazısında, “Bir hazırlık olduğu belli. Ancak gelen bilgiler Rusya’nın, Suriye ordu birliklerinin Afrin’e geçişi sağlansa bile TSK ile karşı karşıya gelmesini istemediği yönünde” diyor.

Afrin’de bir anlamda “Rus ruleti” oynandığını söyleyen Işık, Reuters’a konuşan YPG’li üst düzey yetkilinin “Suriye ordu birliklerinin birkaç gün içerisinde Afrin'e girip sınır hattı boyunca konuşlanacağına” dair açıklamasının yanlış olmadığını, belki kesinlik ifade eden sözcüklerin yanlış olabileceğini söylüyor ve ekliyor:

“Suriye ordu birliklerinin Afrin’e geçerek sınır bölgelerine konuşlanması, hava savunma sistemlerini Afrin’de kurması konuşuluyor, ancak engeller aşılmış, değil. Engeller aşılırsa, Suriye ordu birliklerinin Afrin’e konuşlanması birkaç gün değil birkaç saat içinde olur.”

Askerlerin, Suriye rejiminin denetiminde olan topraklarda, Afrin’e çok yakın bir mesafede bekletildiğini belirten Işık, “Ancak geçiş gerçekleşmiyor, çünkü bu uzlaşıya karşı çıkanlar var” diyor.

Karşı çıkanların başında da Rusya olduğunu öne sürüyor. Bölgeden gelen haberler Rusya’nın bu geçişe onay vermediği, Suriye yönetimini engellediği yönünde Işık’ın aktardığına göre.

Bölgedeki güvenilir kaynakların, Suriye ile varılan mutabakatın bir silah teslimi ya da Demokratik Özerk Yönetim'in kazanımlarından vazgeçme olmadığını söylediğini aktaran Işık, Suriye’den istenenin ise hava savunma sisteminin Afrin’de etkin hale getirilmesi olduğunu ifade ediyor.

7 Şubat'ta İtalya gezisi dönüşünde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YPG için "maymuncuk" benzetmesi yapmıştı. "Nerede, ne yapacakları belli olmaz" diyen Erdoğan, örgütün Rusya ve İran'la işbirliğine gidebileceği yönündeki iddialar için "Onu herkes kullanabilir. Bir terör örgütüdür. Rusya’nın ya da İran’ın dediğiniz türden bir hareket tarzı benimseyeceklerine ihtimal vermek istemiyorum'' diyerek kaygılarını dile getirmişti.

Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp de, 11 Şubat'taki yazısında “Saf olmayalım: Rusya’nın da, Esad’ın da PYD / YPG ile temasları sürüyor. Anlaşılan, PYD /YPG Afrin’i Esad’a devrederse , bize, bir ölçüde zarar verildikten sonra dönüp, ‘Artık ilerlemeyin’ diyecekler" demişti.

Bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Putin ve Erdoğan’ın bu konuyu ele aldıkları belirtiliyor Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından gelen bilgilere göre. Görüşmede Erdoğan’ın, Suriye ordusunun Afrin’e girme ihtimaline karşı “Bunun sonuçları olur” dediği aktarılıyor.