Ukraynalı yetkili: Müzakerelerin bir sonraki turu Türkiye'de yapılacak

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin bir sonraki turunun 28-30 Mart'ta Türkiye'de yapılacağı açıklandı.

Ukraynalı yetkili: Müzakerelerin bir sonraki turu Türkiye'de yapılacak
Avrupa'daki Çin Küresel Televizyon Ağı (CGTN), Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin açıklamasına dayandırdığı haberinde, Ukrayna ve Rusya arasındaki yüz yüze görüşmelerin 28-30 Mart tarihleri arasında Türkiye'de yapılacağını duyurdu.
 
Ukrayna adına müzakere heyetinde yer alan milletvekili David Arakhamia, facebook hesabından yaptığı açıklama, görüşmelerin yarın başlayacağını söyledi.
 
Arakhamia “Bugün, video görüşmelerin ardından, yüz yüze görüşmelerin bir sonraki turunun iki heyet arasında 28-30 Mart tarihlerinde Türkiye’de gerçekleştirilmesi kararı alındı” dedi.
Ukrinform’a konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Danışmanı Mykhailo Podoliak, Ukrayna heyetinin görüşmelerdeki pozisyonlarının değişmediğini, ateşkes, Rus birliklerin geri çekilmesi ve katı güvenlik garantileri şartlarında ısrar ettiklerini söyledi.
 
Rusya ile Ukrayna'nın dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Dimitri Kuleba, 10 Mart günü Antalya'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla yüz yüze görüşme gerçekleştirmişti.
 
Taraflar bu zirvenin ardından Belarus'ta yeniden bir araya gelse de, Ukrayna tarafından yapılan açıklamada görüşmeler "çok zorlu" olarak nitelenmişti.
 
Rusya Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçecek şekilde tarafsızlığını ilan etmesini, Kırım'ın ilhakının ve Donbas'taki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığının tanınmasını, ülkenin silahtan ve neo-Nazilerden arındırılmasını talep ediyor.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülkenin toprak bütünlüğünden vazgeçmeyi reddetse de, bazı güvenlik garantileri karşılığında NATO üyeliği hedefini en azından rafa kaldırmayı tartışabileceğini söylüyor.