AK Parti Sözcüsü Çelik'ten ‘kimyasal silah’ açıklaması

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, TSK’nın PKK’lilere karşı kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialara ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetleri’ni kimyasal silah kullanmakla suçlayanlar, alçak bir iftira şebekesinin parçasıdır” açıklamasını yaptı.

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten ‘kimyasal silah’ açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik Çelik, Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki operasyonlarda PKK’lilere karşı kimyasal "kimyasal silah kullanıldığı" iddialarına yönelik sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’ni kimyasal silah kullanmakla suçlayanlar, alçak bir iftira şebekesinin parçasıdır.

Bunlar terör örgütünün cinayetlerini masum göstermeye çalışan odaklardır. PKK’nın cinayetlerini övenler, kirli odakların temsilciliğini yaparak TSK’ya saldırıyorlar…”

Ne olmuştu?

PKK, son iki ay içerisinde Metina, Zap ve Avaşin bölgesinde 17 üyesinin “kimyasal saldırı” sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, bu örgüt üyelerinin kimlik bilgileri de kamuoyu ile paylaşıldı.

PKK’ye bağlı Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde 2021 Şubat ayında Gare’den başlayarak Zap, Avaşin ve Metîna bölgelerinde düzenlediği operasyonlarda “uluslararası düzeyde yasaklanmış bombalar ve zehirli gazlar üreten kimyasal silahlar” kullanıldığı öne sürüldü.

TSK’nın 2021 yılı boyunca 367 kez “yasaklı bomba” ve “kimyasal silah” kullandığı ifade edilen açıklamada, bu saldırılarda 46 örgüt üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

HDP’den OPCW ve BM’ye çağrı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) da TSK’nin Zap, Metina ve Avaşin bölgelerinde 2021’den beri sürdürdüğü operasyonlarda, kimyasal kullandığına dair iddialara ilişkin yazılı açıklama yayınlamıştı.

Açıklamada Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler de dahil ilgili uluslararası kurum ve kamuoyunun “daha etkili çalışmaya” davet edildi.