AK Parti’li Aydın’dan ‘Kürdistan’ sorusuna yanıt

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın, “AK Parti’nin Kürdistan kelimesini kullanmama gibi resmi bir politikası var mıdır” şeklindeki soruya, “Biz Kürdistan kelimesini özellikle kullanmaktan kaçınıyoruz diye bir şey yok. Bizim bu kelime ile herhangi bir sorunumuz yok. Özel olarak da kullanma gayretinde olmadık. Çünkü oradaki yönetimin şu anda bizim literatürümüzdeki ismi Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimidir" yanıtını verdi.

AK Parti’li Aydın’dan ‘Kürdistan’ sorusuna yanıt

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'nın aylık olağan basın buluşmasında konuşan İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, parti olarak 2023 seçimlerine hazırlık yaptıklarını söyledi.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayı için “hatim zinciri” oluşturacaklarını aktaran Aydın, bu vesileyle de partiler üstü ve siyasetten ari olarak gerçekleştirecekleri etkinliğe tüm Diyarbakırlıları davet etti.

Diyarbakır halkına ramazan ayın içerisinde yerel esnaftan alışveriş yapmaları konusunda çağrıda bulunan Aydın, “Lütfen İmkan nispetinde, gücümüzün yettiği kadarıyla bu Ramazan ayında yapacağımız alışverişlerde özellikle sokaktaki az iş yapan ve küçük esnaflarımızı tercih etmeye çalışalım" dedi.

Erbil Valisi’nin Diyarbakır ziyareti

Diyarbakır’da düzenlenen 1’inci Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’na katılan Erbil Valisi Omid Xosnav’ın Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’na hediye ettiği “Kürdistan” albümü üzerinden geliştirilen linç kampanyasına da değinen AK Parti İl Başkanı Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler, Türkler, Kürtler, Zazalar bu toprakların sınırlarını kanlarımızla çizmiş insanlarız. Mevcut Türkiye sınırlarının 780 bin km karesi bizim kanlarımızla çizilmiştir. Türkiye’nin birliği, bütünlüğü, üniter yapısı ile ilgili farklı bri düşünde hiç bir şekilde gündeme gelmemeli ve biz her zaman bunların karşısında yer alırız. Diyarbakır Valimize, Erbil Valisi’nin hediye etmiş olduğu kitap üzerinden bir linç girişimi yapılmaya çalışıldı. Biz de bu konuda sosyal medya üzerinden olaya bakış açımızı ifade etmiş olduk. Biz Valimizin yanındayız ve ağırlamanın da, kendisini konuk etmesinin de doğru ve yerinde olduğunu düşünüyoruz. Orada hediye edilen turizmi anlatan bir fotoğraf albümü ve o bölgeyi tanıtan kültürel bir kitaptı. Fakat maalesef çok farklı yerlere çekilmeye çalışıldı, bunun üzerinden manipulatif bir günden yaratılmaya çalışıldı. En nihayetinde iki bölge arasında ticari anlamda çok iyi ilişkiler söz konusu ve bu ticari ilişkilerin mutlaka çok daya arttırılması gerektiğini düşünüyoruz.”

M. Şerif Aydın, “Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile geliştirdiğimiz bütün iyi ilişkiler hem onların hem de bizim faydamızadır. Bizim orada bulunan kardeşlerimizle geliştireceğimiz ticari ilişkiler; hem karşılıklı bir kazanç imkanı sağlayacak, hem de bir takım odakların bu topraklarda kaostan ve yoksulluktan faydalanarak alanda güçlenmesine engel olacaktır” diye konuştu.

Aydın, Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’ın, “Bir çok AK Partili ismin hala Kürdistan demekten kaçındığını görüyoruz. Biraz önce siz de Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetimi dediniz. Bu partinizin resmi politikası mıdır?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Biz Kürdistan kelimesini özellikle kullanmamaya gayret ediyoruz diye bir şey yok. Çünkü oradaki yönetimin şu anda bizim literatürümüzdeki ismi Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimidir. Bizim o kelime ile, Irak’taki kardeşlerimizle ilgili herhangi bir sorumuz yok. Özel olarak kullanmama gayreti içerisinde olmadık. Sonuç olarak Irak anayasası çerçevesinde kurulmuş meşru bir yönetim söz konusu ve bu çerçevede kendi dili, bayrağı, uygulama ve yasaları, polis teşkilatı olan bir bölge. Ben bundan 10-12 sene bir kaç kez de gidip gezdim. Herhangi bir sorun ve sıkıntımız yok.”

Muhammed Şerif Aydın, “Kürdistan Albümü” nedeniyle Diyarbakır Valisi’ne yönelik linçe karşı AK Parti ve HDP’li vekillerin neden sessiz kaldığı şeklideki soruya ise, “Bu onların cevaplayacağı bir şey. Ama parti olarak tutumumuz, olaya bakış açımız bellidir. O bölgenin temsilcileri bizim resmi makamlarımızca, gerek Cumhurbaşkanı ve gerekse de bakanlar düzeyinde burada, Ankara’da misafir ediliyor. En son Antalya’da da Cumhurbaşkanımız Neçirvan Barzani ile görüştü” şeklide yanıt verdi. (Kaynak:Rudaw)