AK Partili Orhan Miroğlu: Kayyımlar ikinci valilik gibi oldu

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve 25. ve 26.Dönem milletvekili Orhan Miroğlu, "AK Parti'nin meclis üyeleri de kayyıma karşı, belediyeler ikinci valilik gibi oldu" dedi.

AK Partili Orhan Miroğlu: Kayyımlar ikinci valilik gibi oldu

t24'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Kürt siyasetçi Miroğlu; Kürt sorunu, PKK, 12 Eylül Darbesi, Diyarbakır Cezaevi, JİTEM, Musa Anter cinayeti ve benzeri pek çok konuya dair değerlendirmelerde bulundu.

Kürt belediyelerine atanan kayyımlar konusuna dair soruyu yanıtlayan Miroğlu, “Bu kayyım politikalarının AK Parti'ye ne zararı ya da ne faydası var. Bizler bunları altı yedi senedir hep tartışıyoruz. Açıkçası bence bu politikanın AK Parti'ye faydası olmadı ama meseleye sadece bu zaviyeden bakmak yanlış, sivil siyaset ve demokrasi açısından bakmak rasyonel tutum olur. Çünkü kayyımların sonucunda güneydoğuda sivil siyaset ve demokrasi zemini güçlenmedi tam tersi zayıfladı" ifadelerini kullandı.

Orhan Miroğlu kayyımlara ilişkin değerlendirmesinin devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bir mülki idare amirine iki görev birden yüklüyorsunuz ve bu Güneydoğu'nun şartlarında gerçekten istediğiniz gibi bir sonuç vermiyor. Belediye diyorsunuz, meclis üyesi yok.

AK Parti'nin de meclis üyeleri kayyıma karşı, çünkü onlar da seçiliyorlar ve onlara da kayyım atanmış oluyor.

Aslında Batı'daki hali ve işleyişi itibariyle belediye diye bir şey kalmadı. Biraz böyle ikinci bir valilik gibi oldu. Ben bu durumdan mülki idare amirlerimizin de memnuniyet duyduğunu hiç sanmıyorum.

Düşünün devletin bir valisi orada görevlendiriliyor ve iki üç yıllık çalışma dönemi içinde kritik kararlar vermek zorunda kalıyor.

Evet, ben kayyımlarla ilgili hatırlattığınız şeyleri bu çerçevede söyledim. Dedim ki; 'Kayyım döneminin kapanması bugünkü koşullarda AK Parti'nin sıkı bir çalışmayla belediyeleri kazanmasıyla olur.' Ama bunu neden söyledim?

Çünkü belediyeleri HDP (DEM) kazansa da KCK komisyonları bu belediyeleri yönetme arzusundan vazgeçmedikleri sürece devlet bu işleyişe kayıtsız kalmayacak. Yanlış mı bu? Kayıtsız kalmıyor işte devlet. Üstelik kendi ilim Mardin'den örnek verdim.

Herkesin bildiği bir arkadaşımız Mardin'de Belediye Başkanı oldu, torunu yaşındaki insanlar tarafından kontrol edilmeye çalışıldı. İsim vermeyeyim şimdi.”

Çamlıbel’in Ahmet Türk ismini hatırlatması üzerine ise Miroğlu şunları söyledi:

“E yani Ahmet Bey'in başına gelenleri bütün Mardinler biliyor, konuşuyor. Dolayısıyla aslında şunu anlatmaya çalışıyorum. Halk Ahmet Türk'e oy veriyor, sonra adamlar gelip burada KCK komiseri görevlendiriyorlar. Bu zannediyorum Ahmet Bey'in de hoşuna giden bir şey değil.

Eh, bu tabloda devlet başa dönüyor ve kayyım atıyor. Belediyelere devletin vali ve kaymakamları kayyım olarak atamasını önleyecek şey HDP ile PKK arasındaki ilişkilerin en azından bu alanda sona erdiğinin hissettirilmesidir.

Bugün kalkıp hiçbir HDP'li ‘Seçimleri kazanınca belediyeleri KCK komisyonlarından uzak tutacağız’ diyor mu?”