Akar’dan Haftanin açıklaması: “Bölgeleri kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor”

Akar’dan Haftanin açıklaması: “Bölgeleri kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor”

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, TSK’nın operasyon yürüttüğü Haftanin bölgesini kontrol etmeye çalıştığını söyledi.

Hulusi Akar, kuvvet komutanları ile yapılan haftalık videokonferans toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Haftanin bölgesinde PKK’ye yönelik başlatılan “Pençe-Kaplan” operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

15 Haziran'da “Pençe-Kartal” adıyla Güney Kürdistan’da 81 hedefin Hava Kuvvetleri tarafından bombalandığını belirten Akar, ardından Haftanin’de başlayan “Pence Kaplan” operasyonunda tüm birliklerin yapılan hava saldırıları ile, planlanan bölgelerine intikal ettiğini söyledi.

“Bölgelerini kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor” diyen Akar, önümüzdeki günlerde bölgenin mayın ve patlayıcılardan temizlenermesiyle tam kontrol altına alınmasının mümkün olacağını belirtti.

Akar, şu ana kadar çatışamalarda 41 PKK’linin hayatını kaybettiğini ve ciddi miktarda silah, mühimmat, elektronik malzeme ve yaşam malzemesi ele geçirildiğini aktardı.

"Irak'ın siyasi, toprak bütünlüğüne saygılıyız"

"Yaptığımız çalışma ile teröristlerin ülkemize, milletimize, hudutlarımıza, karakollarımıza, yönelik saldırılarını önlemeyi amaçlıyoruz” diyen Akar, şunları söyledi:

“Bu faaliyetleri yaparken bizim için en öncelikli konulardan biri komşumuz Irak'ın siyasi bütünlüğüne, toprak bütünlüğüne son derece saygılı olduğumuzun bilinmesidir. Bu konuda yapmaya çalıştığımız, meşru müdafaa çerçevesinde teröristleri etkisiz hale getirmektir. Yaptığımız bütün çalışmaları uluslararası hukuka uygun şekilde yapıyoruz. Sivil halka herhangi bir zarar gelmemesi için de her türlü önlemi alıyoruz."

"Sivillere yönelik hassasiyetlerinin en önemli konulardan biri olduğunu” savunan Akar, “Bu konuda tüm Silahlı Kuvvetler mensupları, Bakanlık mensupları son derece hassas ve dikkatli bir şekilde planlama yapmakta ve bunu da aynı şekilde uygulamaktadır” ifadelerini kullandı.

6 sivil hayatını kaybetmişti

TSK’nın 17 Haziran’dan itibaran başlattığı Pençe-Kaplan operasyonu kapsamında 18 Haziran günü Erbil’in Soran ilçesine bağlı Sidekan kasabasında Abbas Meğdit adında bir çoban hayatını kaybetti.

Yine 19 Haziran’da Duhok’un Şeladıze kasabasına bağlı Sida köyünde gerçekleşen bombardımanda bölge sakinlerinden Emin Salih, Azad Mehdi, Abbas Adem, Deman Ömer ve başka bir kişi daha hayatını kaybetti.

Ayrıca 25 Haziran’da Süleymaniye’nin Şarbajer ilçesine bağlı Kune Masi köyündeki saldırıda da 1 PJAK üyesi hayatını kaybederken, 6 sivil de yaralandı.