Almanya Dışişleri Bakanı’ndan Ezidi Soykırımı’na ilişkin Kürtçe açıklama!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ülkesinin Ezidi Kürtlere yönelik IŞİD’in işlediği suçların “soykırım” olarak tanımasıyla ilgili “Almanya dünyada diasporasının en büyük ülkesidir” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı’ndan Ezidi Soykırımı’na ilişkin Kürtçe açıklama!
Foto:Rudaw

Alman Federal Meclis üyeleri, Ezidilere yönelik suçların "soykırım" olarak tanınmasını savunan önergeyi görüştü. Meclisteki oturuma katılan tüm milletvekilleri, önergeye "evet" oyu verdi.

Önergede, "Parlamento, 'IŞİD tarafından 2014 yılında Irak topraklarında Ezidi toplumuna karşı işlenen suçların Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi bağlamında soykırım teşkil ettiğini' kabul etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da önergenin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Baerbock, Twitter'dan Kürtçe yaptığı açıklamada, dünyadaki en büyük Ezidi diasporasının Almanya’da yaşadığını vurguladı. Baerbock şu ifadeleri kullandı:

“3 sene önce Ezidi kadınlarını Irak’ın kuzeyinde tanıdım: Kaçırılmışlardı, köleleştirilmişlerdi ve cinsel istismara uğramışlardı. Onların bu acısı beni hiç bırakmadı. Bundestag, IŞİD’in Ezidilere karşı suçlarına isim koymaya karar verdi.

Dünyadaki hiçbir parlamentonun kararının onların acısını ortadan kaldıramayacağını biliyoruz. Fakat yine de bu kararın farklı olduğuna inanıyorum: Bu adım, acıların hafiflemesi ve kurtulanlar için adaletin tecelli edilmesi açısından önemlidir.

Ülkemiz şu anda dünyada Ezidilerin en büyük diasporası konumunda. Bugünkü oylama, onların aralıksız çabalarının bir borcu niteliğindedir.”