Almanya'nın Erbil Başkonsolosluğu'ndan ENKS'ye ziyaret

ENKS, Almanya’nın Kürdistan Bölgesi Başkonsolosluğu ile bir araya geldi.

Almanya'nın Erbil Başkonsolosluğu'ndan ENKS'ye ziyaret

Almanya'nın Kürdistan Bölgesi Başkonsolosluğu, Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Erbil’deki temsilcilik binasını ziyaret etti.

Görüşmede  Rojava ve Kürtlerin durumu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

BasNews’e görüşme hakkında konuşan ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Dr. Kawa Azizi, Alman Başkonsolosu Clemens Sementer ve beraberindeki heyetin ENKS Erbil Temsilcillği’ni ziyaret ettiğini, görüşmede siyasi gelişmelerin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’ndeki Suriyeli mültecilerin durumunun ele alındığını kaydetti.

ENKS Erbil Temsilcisi Dr. Kawa Azizi sözlerini şöyle sürdürdü: "Rojava’daki ve genel olarak Suriye'deki genel durumunu ayrıca Suriyeli Kürt mültecilerin durumunu konuştuk. Suriye'deki Kürt-Kürt diyaloğu ve Rojava’da siyasi durumu ve  Kürdistan Bölgesi'nin destek ve yardımları değerlendirildi.

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) zorunlu askerlik yasası, çocuk kaçırma, Kürtlerin bölgeden göç etmesinden dolayı Rojava'daki demografik değişimin meydana geldiğini kendilerine illettik. Ayrıca okullarda kimsenin tanımadığı bir eğitim  müfredatını dayatılması ve zor yaşam koşullarının yanı sıra Arap Kemeri’nin Rojava’da hala devam etmesi, Deyr ez Zor ve Rakka’daki Arapların Kürtlerin bölgesine geldiğini söyledi.”

Azizi, "Kürt bölgelerinde yaşanan demografik değişim sürecinin Rojava için büyük tehlike oluşturduğu konusunda uyardık ve mesele bu şekilde devam ederse Suriye'de Kürt davası diye bir şey kalmayacağını dile getirdik" dedi.

Azizi görüşmede ayrıca Kürt siyasi aktivistlerin PYD tarafından tutuklanması, ENKS’ye bağlı parti ofislerinin yakılmasının Kürt birliği çabalarını sabote ettiğini değerlendirdiklerini ifade etti.  

Dr. Kawa Azizi, Almanya Başkonsolosu ile Kürdistan Bölgesi hükümetinin Suriyeli Kürt mültecilere insani, eğitim, iş ve diğer alanlarda verdiği desteğe değindiklerini diğer siyasi partilerin Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmalarının değerlendirildiğini kaydetti.

Görüşmede Alman Başkonsolosu'nun Suriye'deki Kürt Ulusal Konseyi'ne siyasi çerçevede destek olacağı sözü verdiğini kaydeden Dr. Kawa Azizi, Kürdistan Bölgesi’ndeki Suriyeli mültecilere destek olacaklarını kendilerine ilettiklerini belirtti.  

ENKS Temsilcisi, görüşmede iki tarafın "Suriye krizi, başta 2254 sayılı uluslararası BMGK Karar olmak üzere uluslararası sözleşmeler doğrultusunda siyasi bir çözüm bulunması gerektiği" konusunda hemfikir olduğunu dile getirdi. /BasNews