Altan Tan: PKK silah bırakmadıkça Kürtler için hiç bir değişim olmaz

Altan Tan, PKK silah bırakmadıkça köklü bir değişiklik olmayacağını ve Kürtler lehine bir adım atılamayacağını söyledi. Altan Tan HDP'nin Kürt yönünün yetersiz ve zayıf olduğunu dile getirdi.

Altan Tan: PKK silah bırakmadıkça Kürtler için hiç bir değişim olmaz

Altan Tan, PKK silah bırakmadıkça köklü bir değişiklik olmayacağını ve Kürtler lehine bir adım atılamayacağını söyledi. Altan Tan HDP'nin Kürt yönünün yetersiz ve zayıf olduğunu dile getirdi.

Altan Tan Rûdaw ‘ın Diyarbakır stüdyosuna konuk oldu.

Daha önce HDP’den 3 kez milletvekili seçilen ve daha sonra bağımsız bir siyaset izleyen Altan Tan HDP ile yollarını ayırmasına ilişkin “HDP sol bir partiydi. Ben de geçmişte Refah Partisinde yer almıştım. 30 yıl öncesi İslami bir düşünceye sahiptim. Ama Kürtler olarak bir ittifak oluşturmak istedik. Rahmetli Şerafettin Elçi, Leyla Zana gibi şahsiyetlerin katılımıyla 2011’de Kürtler arası bir ittifak yapmak istedik. Sonra PKK bu ittifaka hakim oldu ve bizi kendi siyasetine tabi kılmak istedi. Biz de kabul etmedik” şeklinde değerlendirdi.

“PKK, siyaseti kendine göre şekillendirmek istedi, biz de kabul etmedik”

“PKK, Kürt siyaseti kendine göre şekillendirmek istedi” diyen Tan, “Biz de bu durumu kabul etmedik. Sokak eylemleri, hendekler de buna sebep oldu. Biz bu siyaseti yerinde görmedik, yanlış bulduk. Halbuki Türkiye’de artık savaş son bulmuştu. ‘Silah bırakmanız gerekir’ dedik onlar da silah bırakmayı kabul etmedi. Böyle olunca HDP’den kopmuş olduk” dedi.

“Yarın Türkiye’de nasıl bir siyasi tablo ile karşılaşacağız?” sorusuna Tan, “Bana göre muhalefet bu seçimde zaferle çıkacak. Bu öngörümün doğru olup olmadığını 2 saat sonra göreceğiz. Eğer Muhalefet kazanırsa büyük bir değişim olacak Türkiye’de. Bana göre cumhurbaşkanlığını da Kılıçdaroğlu kazanacak” yanıtını verdi.

21 yıldır iktidar süresince AK Parti’nin çok iyi şeyler yaptığını ancak son 10 yıldır politikalarının tersine döndüğünü söyleyen Kürt siyasetçi Altan Tan, “Yolsuzluk arttı. Adalet kalmadı. Hukuk bitti. En önemlisi de ekonomideki çöküştür. Bütün bu nedenlerden ötürü AK Parti kaybedecek” dedi.

Erdoğan iktidarı dışında bir iktidar tanımayan gençler olduğunu ve onların “Erdoğan giderse herşey değişir” düşüncesinde olduğunu belirten Tan, ancak Türkiye’de değişimin o kadar kolay olmayacağını sözlerine ekledi.

“Anayasa değiştirilmesi sözleri yalandır”

Altan Tan “Ne Erdoğan ne de Kılıçdaroğlu anayasayı değiştiremez. Anayasada Kürtlere karşı bir kaç madde var. Ve o partiler şoven, ırkçı ve milliyetçi. Birçoğu anti İslamist.  Biz Kürtlere ve Aleviler bazı anayasada değişiklikler olsun istiyoruz. Onlar da diyor ki; anayasanın  66., 42., ilk dört maddesini değiştirmek yasaktır. O vakit anayasa değiştirilmesi sözleri bir yalandır” dedi.

CHP'nin Atatürk dönemindeki CHP'ye artık kolay kolay dönemeyeceğini dile getiren Altan, "CHP Kürt sorununu çözmez. Çünkü PKK savaşı nedeniyle Türkiye'de milliyetçi akım güçlenmiştir" dedi.

“PKK silah bırakmayana kadar, hiç kimse yeni bir anayasanın yazılmasından bahsedemez”

 Altan Tan, Yeşil Sol Parti’nin Kılıçdaroğlu’nu şartsız desteklemesine ilişkin “Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kürtler yüzde 10 bir etkide bulunuyor. Neden YSP ile Kılıçdaroğlu açıktan görüşemiyor? Çünkü,  PKK silah bırakmayana kadar, hiç kimse yeni bir anayasanın yazılmasından bahsedemez, Kürtlerin çıkarı doğrultusunda bir adım atamaz. PKK silah bırakmadığı sürece kimse Kürt meselesi üzerine söz söyleyemez, ciddi bir değişiklik de yapamaz. Devlet Bahçeli zihniyetine sahip olan Meral Akşener gibi bir isim onların ortakları, buna izin vermezler” dedi.

“Muhalefetin zihniyeti İttihat Terakki zihniyetidir”

CHP, İYİ Parti ve MHP arasında bir fark olmadığını dile getiren Altan Tan, “İçerikleri aynıdır bu partilerin. Milliyetçilik meselesinde AK Parti’nin yarısı MHP ve Meral Akşener gibi düşünmektedir. Yani bunların zihniyeti İttihat Terakki zihniyetidir. 120 yıl önce Sultan Abdulhamit’e karşı inkılap yapan bir hizipten bahsediyoruz. Bu 3-4 partinin kökü İttihat Terakki’ye dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kürt milletvekillerin bu milliyetçi bloka karşı ne yapabileceklerine ilişkin gelen soruya eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan şu yanıtı verdi:

“HDP’nin Kürtlüğü çok yetersiz ve zayıf”

“HDP ya da şimdiki ismiyle Yeşil Sol Parti Kürtlük konusunda çok yetersizler ve zayıflar. Sol düşünce daha öndedir. Sekülerizm daha önceliklidir. Kürt örf ve adetlerinden habersizler ve kabul da etmiyorlar. CHP’nin Türk milletine yaptığının bir benzerini Kürtlere uyguluyorlar. Kürtleri entegre etmek ve Kürtlerin örf adetlerini, ahlakını, kısacası her şeyini değiştirmek istiyorlar. CHP’nin bir taklidi gibiler. Zihniyet yapısı CHP’ye benziyor.”

HDP’yi bir Kürt partisi olarak görmediğini dile getiren Altan, “Evet oy verenler  Kürt. Ama partinin kendisi Kürtlük yönünde çok yetersiz ve zayıf” yorumunda bulundu.

“İlk önce bir genel af çıkarılmalı ama Meclis’ten geçmez”

“CHP iktidar olması halinde Kürtler açısında ne değişir?” sorusuna ise Kürt siyasetçi “İnanın hiçbir şey yapamazlar. Herşeyden önce bir genel af çıkarmaları gerekir. Kürtler için bu çok önemli. Benim de süren birçok davam var ve bana müebbet isteniyor. Af yasası Meclis’e getirildiğinde Meral Akşener’in partisi oy vermeyecektir. Meclis’ten bu yasayı geçirmeleri mümkün değil. Çünkü PKK savaşmaya devam ediyor gerekçesiyle yasanın onaylanmasına izin vermeyecekler. Kürtlerin yeni iktidardan en büyük beklentisi genel aftır. Binlerce Kürt cezaevinde. Tutukluları serbest bırakamayacaklarsa başka birşey de yapamazlar. Yani birçok sorun yaşanacak” şeklinde yanıtladı.

Yeşil Sol Parti’nin Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi ‘stratejik mi? intikam amaçlı mı?’ sorusunu Altan “İntikamdır. Çünkü aralarında geçen pazarlıktan hiç konuşmuyorlar. Hiç kimse ne tür pazarlıklar yapıldığını bilmiyor” şeklinde değerlendirdi.

“Hata xira nabe çê nabe”

Kendisinin ise Kılıçdaroğlu’nu ‘ülkede bir değişim’ olması için desteklediğini söyleyen Altan Tan, “Kürtlerin şöyle bir sözü vardır ‘hata xira nabe çê nabe’ (yıkılmadan yenisi kurulamaz). Yani ilk önce yıkılmalı ki, yeni bir binayı inşa edebilelim. Ak Parti 21 yıldır her yeri zapt etmiş durumda. Biz değişim istiyoruz ve değişimin kolay olmayacağının farkındayız. Önümüzde uzun ve zahmetli bir süreç var. Bunu herkesten daha iyi bilen biriyim. Muhalefeti desteklememin nedeni mevcut durumun sonlanması. Bu durum son bulsun ki yeni bir siyaset ve gelecek inşa edilebilsin. Elbette belki yenisi bundan daha kötü de olabilir. Hiç bir şeyin yüzde yüz garantisi yoktur” dedi.

 

 

Rudaw