AP, İran Devrim Muhafızlarının ‘Terör Listesi’ne alınmasını istedi

Avrupa Parlamentosu, “İran Devrim Muhafızlarının terör listesine alınması" çağrısı yapılan raporu kabul etti.

AP, İran Devrim Muhafızlarının ‘Terör Listesi’ne alınmasını istedi

Avrupa Parlamentosu bugünkü oturumunda İran, Belarus ve Nijerya'daki insan hakları ihlallerine ilişkin üç kararı kabul etti.

Kararda, İran'da 2023 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü sahibi “Jin, Jiyan, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük) hareketine verilen desteğe bir kez daha vurgu yapılarak Jina (Mahsa) Emini eylemlerine katıldığı için tutuklanan 23 yaşındaki Mohammad Ghobadlou’nun idam edilmesi de dahil diğer barışçıl göstericilere uygulanan infazlar şiddetle kınandı.

Raporda, İran'a tüm idam cezalarını durdurma, AB vatandaşları Ahmadreza Celali ve Johan Floderus da dahil idam cezasına çarptırılan herkesin ve tüm düşünce mahkumlarının koşulsuz ve derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

AP raporda, Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammadi tarafından başlatılan “ölüm cezasını kaldırma” kampanyasına tam destek verdi

Avrupa Birliği’nden “İran'a karşı yeni bir strateji” yürütmesi istenen raporda, Avrupa Parlamentosundan da İran’ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Reisi ve Başsavcısı da dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerine karışan yetkili ve kuruluşlara daha fazla yaptırım uygulanması ve İslam Devrim Muhafızları'nın “terör örgütü” olarak tanımlaması çağrısı yapıldı.

Raporda AP’ye üye devletlerden İran'dan kaçan insanlara yönelik vize, sığınma ve acil yardımı kolaylaştırma çağrısında bulunuldu.

2023’te de gündeme gelmişti

AB Parlamentosu Ocak 2023’te İran Devrim Muhafızları Ordusunun "terör listesine" eklenmesi bu yönde bir tasarı hazırlamıştı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tasarıyı desteklediğini ve İran'a karşı yeni yaptırımların uygulanmasının planlandığını söylemişti.

Avrupa Birliği, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya insansız hava araçları tedarik ettiği gerekçesiyle Tahran yönetimine tepki göstermişti.

AB dış politika şefi Josep Borrell yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu mahkeme tarafından terör örgütü olarak tespit edilene kadar listeye alamayacaklarını açıklamıştı.