Arap Birliği Zirvesi'nde 'Türkiye' iddiası: Operasyonlar kınandı

Arap Birliği Zirvesi, Covid-19 salgınının neden olduğu iki yıllık aranın ardından Cezayir'de toplandı. Arap Birliği Zirvesi'nin taslak bildirisinde Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi sınırlarına ve Rojava’ya yönelik operasyonlarının kınandığı belirtildi.

Arap Birliği Zirvesi'nde 'Türkiye' iddiası: Operasyonlar kınandı
Şarku'l Avsat gazetesinin haberine göre, Türkiye'ye yönelik Kürdistan Bölgesi sınırlarında 'güvenin inşasını zedeleyecek ve bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit edecek adımlardan kaçınması' çağırısına yer verildi.
 
Buna göre taslak bildiride, “24 Aralık 2015 tarihli karara uygun olarak Türkiye'nin birliklerini Irak'tan çekmesi talep edildi” denildi.
 
Zirveden gıda güvenliği, terörle mücadele ve bölgesel konularla ilgili önemli kararların çıkması beklenirken, İngiltere merkezli Şarku'l Avsat gazetesi, zirvenin ardından duyurulacağı belirtilen 'Cezayir Deklarasyonu'nun taslak metnine ulaşıldığını bildirdi. 
 
Ayrıca, Türkiye'nin Rojava’daki operasyonlarının kınandığı belirtildi. Söz konusu operasyonların, Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerinin ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının 'açık ihlali' olduğu kaydedildi.
 
Gündem, Türkiye ve İran'nın müdahalesi
 
AFP ise zirvenin gündeminde Suriye, Libya ve Yemen'deki çatışmalar olacağını yazdı. Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanlarının, Türkiye ve İran'ın bu ülkelerdeki 'müdahalelerine' karşı bildiri yayınlama hazırlığında olduğu ileri sürüldü. AFP'nin haberinde, Ankara ile Tahran'ın 'isimlerine yer verilip verilmeyeceğinin tartışıldığı' belirtildi.