Avrasya ve OPTİMAR'ın ortaklaştığı nokta: HDP kazanacak ve kazandıracak!

Avrasya ve OPTİMAR'ın ortaklaştığı nokta: HDP kazanacak ve kazandıracak!

Türkiye ve Kürt kentlerinde 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin, Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi Başkanı Özkiraz, “HDP eski belediyelerini neredeyse tümüyle alacak” derken, OPTİMAR Araştırma Merkezi Başkanı Daşdemir de, “Kürt seçmenin oyunu nereye vereceği sonucu ciddi anlamda değiştirecek” dedi.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere 2 gün kala, AKAM Başkanı Kemal Özkiraz ile OPTİMAR Araştırma Merkezi Başkanı Hilmi Daşdemir, seçim sürecine ilişkin Rûdaw’a değerlendirmelerde bulundular.

Metropol Kürtleri muhalefete oy verecek

Seçimlere 2 gün kala özellikle Kürt kentlerinde HDP’nin mevcut durumuna ilişkin Kemal Özkiraz, şunları söyledi:

“Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerde HDP çok kısmı bir oy kaybı yaşayacaktır. Bunun sebebi ise kayyumların  eliyle yapılan abartılı sosyal yardımlardır. Ancak HDP eski belediyelerini neredeyse tümüyle alacak artı olarak Kars ili de HDP'ye geçecek.”

Kürt seçmen kararlıydı

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in son mitinglerinde Kürtlere yönelik söylemlerinin Kürt seçmenlere etkisi olacak mı sorusuna? Özkiraz şu yanıtı verdi:

“Liderlerin Kürtler üzerine söylemleri daha çok batı metropolleri içindeki Kürtleri saflarına katmak içindir. Ancak Kürt seçmen HDP’nin batıda seçime girme kararından çok önce en güçlü muhalif adaya oy verme konusunda zaten kararlıydı.

HDP'nin bu kararı da seçmenin tabanda ittifak yapmış olduğunu görmesinden kaynaklıdır.Bu nedenle de metropol Kürtleri muhalefete oy verecek.”

“HDP seçmenlerinin Türk solundan olanları zaten CHP'ye oy verecekti” diyen Kemal Özkiraz, sözlerine şunları ekledi:

“Çünkü onlar her zaman kazanma ihtimali olan muhalif adaylara oy verme eğilimindeydi. Siyasal olarak Kürt bilincinde olan HDP seçmeni ise hem parti kararı hem de Erdoğan'ın onları ötekileştirmesi sonucu, muhalefete destek verecek. Boykotçu HDP seçmeni gibi bir olguyla karşılaşmıyoruz.”

Kararsızların oranının % 6-7 civarında ve çoğunluğu 24 Haziran'da Cumhur ittifakına oy verenler olduğuna dikkat çeken Özkiraz, “Yine oy kullanmayanlar da ağırlık olarak eski AKP ve MHP seçmeni, seçime etkileri ise % 2.6’dır” ifadelerini kullandı.

OPTİMAR: HDP belediyeciliği kazanacak

Hilmi Daşdemir de, seçimlere 2 gün kala kararsızların belli bir ölçüde olduğu ancak oranlarının düştüğünü belirterek, “Bu seçimler açısından Kürt nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde kayyum belediyeciliği var. Kayyum belediyeciliğinden de yaptığımız araştırmalarda vatandaşın memnun olduğunu ancak bunun oy verme davranışı olarak sonucu etkileyecek düzeyde bir değişime sebep vermeyeceğini gözlemliyoruz. Yani önümüzdeki sürece bakıldığında HDP belediyeciliği kazanacağı görülüyor”dedi.

“Batıda da HDP, CHP ve İYİ Parti ile ittifak içerisinde benim ‘hayır bloku’ olarak nitelediğim ittifak içerisinde” diyen Daşdemir, “Oy verme davranışı ittifakla birlikte gelişeceği yaptığımız araştırmalarda tabanında bu yönden yönlendirmeye göre oy vereceği görüyoruz. Nitekim bunu destekleyen Sezai Temelli’nin açıklamaları da mevcut” diye konuştu.

Erdoğan, Bahçeli ve Akşener’in son seçim mitinglerinde Kürt seçmene yönelik açıklamaları oldu. Söz konusu açıklamalar Kürt seçmenleri olumlu-olumsuz nasıl etkileyecek? Sorusuna Hilmi Daşdemir, şu yanıtı verdi:

“Bunun bugünden yarına gerçekleşen bir tutum olmadığını biliyoruz. Kürt seçmen derken de HDP’li Kürt seçmen olarak ayırt etmek gerekiyor. Çünkü hem AK Parti içerisinde hem de MHP içerisinde - MHP içerisinde daha az Kürt seçmen bulunuyor- Kürt seçmen var. Dolayısıyla HDP’li seçmenlerin de son çağrılarda davranışını değiştirebileceği yönünde elimizde bir veri yok. Ancak bunun muhafazakarlar içerisinde AK Parti içerisinde etkisi var.”

HDP’nin CHP’yi özellikle büyük kentlerde desteklemesine ilişkin de Daşdemir, “HDP’nin CHP’yi desteklemesi başta İstanbul olmak üzere seçim sonuçlarını etkileyecektir. Sonuç olarak İstanbul’da sayısal olarak ciddi bir Kürt seçmen bulunuyor. Kürt seçmenin de oyunu nereye vereceği sonucu ciddi anlamda değiştirecek.”

Sürpriz bekleniyor

Seçimlere 2 gün kala bir sürprizin beklendiğini belirten Daşdemir, “Yaptığımız araştırmalarda içerisinde hata payı yüzde birlik hatta binde 9 diyebileceğimiz Binali Yıldırım önde. Ama sonucun ne şekilde gerçekleşeceği de kararsız seçmenin ve kararsızdan öte oy vermeye gitmeyip te AK Parti’ye mesaj ve ders vermek isteyen seçmenin tavrına göre belirlenmiş olacak” diye konuştu.

Bu seçimlerin Türkiye siyasetini önemli bir dönüm noktası haline getireceğine işaret eden Hilmi Daşdemir, ifadelerine şunları ekledi:

“AK Parti’nin siyasete girdiği süreçten beri zaman zaman siyasette oyu düşse de buradaki kaybedeceği belediyeler büyükşehirlerle birlikte İstanbul’un çok belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Belediye meclisi ve il genel meclisinin belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Belediye ve il genel meclislerinde oy oranlarının yüzde 51 civarında olduğunu ancak İstanbul’un da bir puanlık önde olduğu bu süreçte bir sürprize gebe olacağını görüyoruz. Temel kriter belediye ve genel meclislerindeki Cumhuriyet İttifakı yüzde 51 olacak mı? Diğer taraftan AK Parti’nin adayı Yıldırım kazanacak mı? bu başarının kriteri bu olacak. Bu eşik aşılırsa AK Parti 4 bucuk yıl içerisindeki icraatlarla ekonomideki problemleri toplarlayabilir ve devam edebilir. Diğer türlü AK Parti için çok ciddi risk olacaktır.”